Nový turistický cíl brzy začne růst na Prostějovsku. Mezi Běleckým Mlýnem a lokalitou zvanou Zámeček by měla vyrůst dvacetimetrová vyhlídka. A ne ledasjaká, bude připomínat stavbu, která v období první republiky stála na vrcholu Velkého Kosíře.

„Jedná se o kopii rozhledny, která dříve stála na Velkém Kosíři. Podařilo se totiž sehnat sto let starý projekt té původní. Bude ale trochu nižší, nepotřebujeme růst do výšky. I tak zde bude výhled na celé údolí Romže až po Hostýnské vrchy,“ prozradil investor Richard Benýšek.

Plány na podobnou připomínku zde už byly. A dokonce se na stavbě i začalo pracovat. „Bylo tomu před deseti lety. Pak jsme se rozhodli práce přerušit, měli jsme jiné projekty. Nyní se k tomu vracíme, ale s jinými materiály a stavebními postupy. Hlavní konstrukce bude kovová s pozinkem. Další prvky pak budou dřevěné,“ prozradil Benýšek.

Tentokrát už by dokončení nic nemělo stát v cestě. „Řešíme provozní dokumentaci, na podzim tohoto roku by mělo dojít k vybetonování základů. V zimě chystáme výběrové řízení na dodavatele stavby. A už za rok už by se mohli lidé přijít podívat,“ navnadil podnikatel z Běleckého mlýna.

V posledních letech vyrostly na Prostějovsku hned tři rozhledny a vyhlídky: jedna před necelými čtyřmi lety v Dobrochově, dále rozhledna na Velkém Kosíři a další u Repech. Část staveb podpořily dotace, například v případě Velkého Kosíře pomohli zafinancovat stavbu lidé a firmy. A sice sponzorováním schodů. „Určitě se nebude vybírat na schody nebo něco podobného. Ještě ale budeme řešit, jak bude stavba provozována,“ dodal Richard Benýšek.