Dramatické okamžiky nemají vždy šťastný konec. Navzdory snaze lékařů i sester se ne vždy podařilo covidovým pacientům zachránit život. Někteří z rodinných příslušníků však mají pocit, že se dalo udělat více. „Přestože mé pětaosmdesátileté mamince v nemocnici diagnostikovali covid, poslali ji z nemocnice domů. Když ji pak po čtyřech dnech s oboustranným zápalem plic opět hospitalizovali a ona po dalších pěti dnech zemřela, řekli mi, že jsem ji už přivezla pozdě. To mě docela dostalo,“ svěřila se nám čtenářka Šárka Kratochvílová. Prostějovská nemocnice tvrdí, že během epidemie vždy záleželo na aktuálním stavu pacienta a kapacitě zařízení. Uvedený případ chce prověřit. Večerník získal také exkluzivní rozhovor s primářem infekčního oddělení Zdeňkem Prokešem!

Tři dny po loňském Štědrém dnu zavolala Šárka Kratochvílová své mamince sanitku kvůli velkým bolestem v nohách. Už v ní ženě zjistili covid. Na urgentní ambulanci ji vyšetřili a rozhodli, že by měla v léčbě pokračovat v domácích podmínkách. „Za tři hodiny mi ji vrátili v tričku, které měla od krve a v počuraných kalhotách. Přitom teploty se pohybovaly kolem mínus šesti,“ hořekovala nešťastná dcera Šárka Kratochvílová, která popsala další výrazné komplikace. V záchranném vozu totiž přijel pouze jeden sanitář. „Přitom věděli, že maminka sama do příkrých schodů nevyjde. Proto jsme museli v tom mrazu čekat dalších dvacet minut, než přijel další sanitář, aby ji společně mohli vynést do bytu,“ dodala rozladěně Kratochvílová.

Prostějovská nemocnice se hájí tím, že rozhodnutí o hospitalizaci je na konkrétním lékaři. „Vždy také záleží na aktuálním stavu pacienta, na jeho potížích, aktuální epidemické situaci a kapacitě zařízení,“ reagoval v obecné rovině Adam Knesl, tiskový mluvčí společnosti Agel, pod níž Nemocnice Prostějov spadá s tím, že v tomto konkrétním případě nedorazila žádná stížnost. „Velmi nás mrzí, že se rodina na vedení nemocnice neobrátila osobně. Situaci samozřejmě prověříme,“ dodal Knesl.

Na převoz pacientů si nemocnice najímá externí firmu. „Z podmínek vyplývá, že v případě imobilního pacienta a například absenci výtahu, kdy je nutno pacienta vynést, musí být přivolán druhý řidič,“ objasnil tiskový mluvčí špitáku. Pacientka navíc nebyla očkovaná, což rovněž mohlo přispět k těžkému průběhu nemoci. „Nepodařilo se nám ji přesvědčit, tvrdila, že nikam nechodí, takže to nemůže chytnout,“ reagovala v této souvislosti Šárka Kratochvílová.

 

Do nemocnice musela znovu

Vzhledem ke všem okolnostem celého případu se nelze úplně divit, že na Silvestra stará paní putovala do nemocnice znovu. „Už jsem opravdu doma nevěděla, co s ní. V nemocnici jí zjistili oboustranný zápal plic. Starala se o ni paní doktorka z gynekologie a dostávala pouze antibiotika,“ pokrčila rameny bezradná dcera, která mohla maminku v nemocnici navštívit pouze jednou. „Styděla se přede mnou, protož měla plínu jen tak na půl přiloženou a v puse něco, co jsem jí musela vyčistit,“ posteskla si žena.

Faktem je, že návštěvy na přelomu roku byly v prostějovské nemocnici velmi omezené. „Vzhledem k epidemiologické situaci byl zákaz návštěv s výjimkou návštěv u pacientů v terminálním stádiu, na porodnici a dětském oddělení za respektování nastavených pravidel,“ připomněl Adam Knesl.

 

Trpký konec

Odloučenost od nejbližších nepochybně zvětšuje u jednotlivých pacientů jejich bolest. „Je škoda, že rodinní příslušníci u nás nemohou být se svými blízkými v nemocnici přes noc, možná by pak léčba byla účinnější,“ povzdechla si v této souvislosti Kratochvílová.

To je však v prostějovské nemocnici možné pouze na dětském oddělení, na porodnici či na paliativním oddělení. „Standardně toto možné není. Bylo by to teoreticky možné, pokud by pacient ležel na pokoji sám a bylo by k dispozici další lůžko. Z kapacitních a organizačních důvodů to mimo vyjmenovaná oddělení běžně nelze,“ upozornil tiskový mluvčí společnosti Agel.

Navzdory tomu všemu je plačící dcera stále přesvědčena, že v případě její maminky jí lékaři neposkytli adekvátní a rychlou zdravotní péči. Po pěti dnech hospitalizace zemřela na oboustranný zápal plic a následné selhání srdce. „Doktorka mi doslova řekla, že jsem ji přivezla pozdě. Ale jak pozdě?! Vždyť jsem maminku přivezla již čtyři dny před hospitalizací a oni mi ji vrátili domů,“ uzavřela s notnou dávkou bolesti a rozčarování Šárka Kratochvílová.