Dalším pravidelným bodem jednání prostějovských zastupitelů je v posledních třech letech situace okolo naplánované revitalizace jižní části centra města a v tuto chvíli hlavně budovy Společenského domu. Plány ale pokulhávají, jak přiznali radní. Zároveň stále ještě není jasné, jak se vyvine právní spor mez městem a společností Manthellan. V tuto chvíli je jisté pouze to, že vedení magistrátu zrušilo výběrové řízení na zhotovitele projektové dokumentace k rekonstrukci „Kaska“. Proč?

 

Jak Večerník již dříve informoval, aktuálně probíhá soudní spor mezi prostějovským magistrátem a developerskou společností Manthellan. Ta požaduje 360 milionů korun jako odškodnění za údajně zmařenou investici, kdy inevestor přede dvěma lety definitivně prohrál soud ohledně neplatnosti smluv s městem o výstavbě obří obchodní galerie v jižní části centra.

„Všechny informace od advokátní kanceláře Ritter – Šťastný týkající se probíhajícího soudního sporu s Manthellanem vám všem zastupitelům přeposílám, takže jsme pravidelně zpravováni o vývoji situace. Jak jsem řekla už na minulém jednání, proběhlo již první soudní přelíčení a soudce jmenoval mediátora, který by měl s oběma stranami sporu jednat a pokusit se o dohodu. Bohužel do této doby se mediátor neozval a první společnou schůzku nezorganizoval,“ uvedla Alena Rašková (ČSSD), náměstkyně primátora Prostějova.

Zatím se ovšem připravují plány na rekonstrukci budovy Společenského domu, která proběhne ve finanční režii města. To doufá v zapojení dotací. Ovšem tyto záměry se zatím nevyvíjejí příliš optimisticky. „V současnosti se zpracovává investiční studie na provedení rekonstrukce ´Kaska´. Bohužel jsme museli zrušit výběrové řízení na zpracovatele projektové dokumentace, a to ze dvou hlavních důvodů. Zaprvé se v našem průzkumu některé firmy vyjádřily v tom smyslu, že v požadovaném termínu nelze projektovou dokumentaci vypracovat. Zadruhé je zřejmé, že nabízený finanční rámec na celkovou výši nákladů za rekonstrukci budovy Společenského domu je v této době naprosto nereálný vzhledem k tomu, co se děje na trhu se stavebním materiálem a stavebními pracemi. Proto jsme přistoupili na zpracování investiční studie, která nám jednoznačně vymezí možnosti rekonstrukce tak, abychom splnili regulativy, které tato budova vyžaduje. A abychom postupnou formou dílčích kroků dokázali celou rekonstrukci realizovat,“ popsal současnou situaci Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora pro stavební investice v Prostějově. „Jestliže jsme totiž uvažovali o celkové částce dvou set milionů korun, tak dneska se to blíží k sumě tří set milionů korun! A to ještě nevíme, jaká překvapení nás při rekonstrukci mohou čekat,“ přidal prostějovský primátor František Jura (ANO 2011).