Ruskem rozpoutaná válka vyhnala z domovů velké množství Ukrajinců včetně dětí. Ty se ze dne na den vypořádávají s tím, že musely opustit místa, kde vyrůstaly, a zvyknout si na to, že možná už nikdy neuvidí své tatínky, dědečky či další příbuzné včetně kamarádů. Ale nejen s tím. Aktuálně se musí sžívat se zcela novým prostředím, často se potýkat s problémy s bydlením a v neposlední řadě také každodenně překonávat jazykovou bariéru. To vše platí také o 13 nových žácích, kteří koncem uplynulého týdne navštěvovali základní školu v Plumlově. 

Čeští spolužáci děti přicházející z válkou zasažené Ukrajiny přijali velmi vstřícně, maximálně jim se vším pomáhají, přestože vzájemná komunikace není zrovna snadná. „Jsme v začátcích, s dětmi se dorozumíváme pomocí ukrajinsko-českého překladače v mobilním telefonu, ale máme štěstí, že naši školu navštěvují děti, jejichž maminky jsou Ukrajinky a žijí u nás už delší dobu. Ty nám hodně pomáhají,“ popsala Večerníku ředitelka plumlovské školy Simona Zapletalová, která hned vzápětí upozornila, že u nových žáků dochází k poměrně rychlému osvojování českého jazyka. „Za tu krátkou dobu toho opravdu hodně pochytili,“ pochválila nové žáky plumlovská ředitelka.

V současnosti se v Plumlově učí 13 ukrajinských dětí. Přestože věkově se jedná o žáky první až deváté třídy, chodí společně do jedné třídy, určité předměty jako tělocvik, výtvarnou výchovu či angličtinu však mají se svými českými vrstevníky. Počet ukrajinských dětí ve škole by se měl v dohledné době zvýšit. „Přestože očekáváme příchod dalších, zatím by na ně naše kapacity měly stačit. Jsem už domluvena i s aprobovanou učitelkou z Ukrajiny, která by k nám měla v dohledné době nastoupit. Rovněž jedna Ukrajinka, která u nás delší dobu žije, si aktuálně dělá kurz na asistenta pedagoga. Jakmile obdržíme pokyny, jak je máme platit, okamžitě je přijmeme a mohou začít učit,“ prozradila Zapletalová.