Bylo to pěkné, ale trvalo to jen krátce. Uplynulý čtvrtek 3. prosince mohl Josef Lada vzít blok a dobře ostrouhanou tužku a vyrazit na Prostějovsko, aby si naskicoval obrázky zasněžené krajiny. V den, kdy byly v rámci rozvolňování otevřeny obchody a restaurace, jsme se konečně dočkali i jiné „kalamity“ než té covidové. Bohužel tato měla výrazně kratšího trvání.

 

První sníh je vždycky událost. Obzvláště po loňské zimě, kdy jsme si i na horách mohli užít maximálně sněhu umělého. Ten přírodní letos poprvé napadl ve čtvrtek 3. prosince. Zároveň se na silnicích tvořila ledovka. Tato kombinace možná zaskočila, či dokonce potrápila některé řidiče. Naopak největší radost udělala dětem, které se okamžitě pustily do zuřivých koulovaček, začaly stavět sněhuláky či ze sklepa vytáhly boby a sáňky.

Sněhový poprašek bohužel neměl dlouhého trvání a už v pátek po něm nebylo na většině regionu ani památky. Víkend pak dokonce naznačoval spíše jaro, v neděli dokonce teploty přesáhly deset stupňů Celsia.

Dalších sněhových přeháněk bychom se dle meteorologů mohli dočkat už ve čtvrtek a zejména o nadcházejícím víkendu. Denní teploty nad bodem mrazu však napovídají, že ani tentokrát souvislejší sněhová pokrývka nebude mít dlouhého trvání.