Řídí se heslem „Nikdy to nevzdávej“, nyní se však neobejde bez podpory ostatních. Pozitivně naladěné mamince dvou dětí otočila celý život vzhůru nohama vážná nemoc. Už v roce 2020 si Jitka Žilinčíková z Kostelce na Hané nahmatala malou bulku pod žebry. Přestože s tím zašla brzy na vyšetření, vzácnou a agresivní formu rakoviny jí lékaři bohužel diagnostikovali až s odstupem času.

Nádor se navzdory operacím a léčbě stále zvětšoval. Začátkem letošního roku už dnes pětatřicetileté ženě nemohlo české zdravotnictví nabídnout víc než „oddalovací“ paliativní léčbu. S nevyhnutelnou smrtí se však rodina odmítla smířit a pomoc nyní hledá v Londýně. Péče tam si prozatím vyžádala zhruba 970 000 korun, které hradila rodina, především pak její manžel. I proto byl na podporu paní Jitky zřízen transparentní účet číslo 4678326053/0800.

Boj o život s nejistým koncem svádí v těchto dnech maminka pětiletého syna a devítileté dcery Jitka Žilinčíková. Mladá žena po domluvě s manželem letos v únoru opustila rodinu a odletěla do Anglie, kde pokračuje ve svém boji. V tom ji přímo na místě podporuje zejména sestra Lucie. Přestože se paní Jitka se zákeřnou nemocí snažila dlouho bojovat, už začátkem letošního března si musela připustit, že se možná přiblížil poslední den jejího života. Přestože díky dvěma úspěšným operacím doslova slezla hrobníkovi z lopaty, vyhráno ani zdaleka nemá. Její boj přitom aktuálně sledují stovky podporovatelů ve facebookové skupině Bojujme o život (s) Jituš. Mimo mnoha jiných se zapojili také kostelečtí fotbalisté či házenkáři, kteří výtěžek ze vstupného ze svých víkendových zápasů věnovali právě na transparentní účet vedený na jméno jejího manžela.

Než onemocněla, pracovala paní Jitka jako prodavačka v masně v Lešanech či při sběru rajčat ve smržickém skleníku. Dost času a energie pak společně s manželem věnovala výchově jejích dvou dětí a řešení běžných životních trampot. Mnohem zásadnější komplikace začaly zdánlivě banálně už v roce 2020. „Zjistila jsem si mini bulku pod žebry. Nepřikládala jsem tomu velkou váhu, ale po apelu blízkých přátel jsem si nakonec zašla na vyšetření. Tehdy mi zjistili běžný nezhoubný nádor na játrech. Testy nic zásadního neprokázaly, a tak jsem měla přijít na standardní kontrolu za půl roku,“ ohlédla se za počátky svého trápení sama Jitka Žilinčíková.

Jenže následná kontrola odhalila, že se bulka nečekaně zvětšila. Ani další série vyšetření však nediagnostikovala zhoubný nádor. „Už na jaře 2021 jsem cítila, že něco není v pořádku. Můj celkový zdravotní stav se rapidně zhoršil. Biopsie potvrdila nejhorší noční můru snad každého z nás, a sice rakovinu,“ prozradila mladá žena.

Následovala sedmihodinová operace. „Byl mi odstraněn celý pravý jaterní lalok, část levého, žlučník a napojeny nové žlučové cesty. Pooperační léčba probíhala skvěle a já se po deseti dnech vrátila domů s příjemným pocitem, že se vše povedlo a následnou léčbu zvládnu levou zadní,“ nastínila Žilinčíková.

„Nebyla jsem schopná ani slz“

Bohužel následná histologie prokázala vzácný a vysoce agresivní rakovinný nádor. Potřebnou chemoterapii zásadním způsobem začala komplikovat vysoká hladina bilirubinu. Magnetická rezonance pak odhalila další metastáze a jeden větší útvar na zbytku jater. „O Vánocích jsem proležela celé dny v posteli, kdy mi bylo strašně špatně. Chvíle, kdy jsem se snažila vysvětlit dětem, že máma je sice vážně nemocná, ale vše bude v pořádku, byly srdcervoucí...,“ neubránila se dojetí paní Jitka.  

V lednu došlo na zdrcující verdikt lékařky… „Řekla mi doslova: ‚Paní Žilinčíková, léčba nezabrala, jak měla. Nádor je veliký, ale byla by tu možnost paliativní oddalovací léčby. Samozřejmě pokud vám vyjdou dobré jaterní testy.‘ Tato informace mi vzhledem ke špatným výsledkům přišla vtipná. Měla jsem jen jednu otázku: ‚Prosím, slyším dobře? Oddalovací jako na co? Na selhání jater a mou následnou smrt?‘ ‚Ano,‘ odpověděla doktorka. Za sebou jsem slyšela zrychlující se dech mého manžela, který veškerou léčbu a vyšetření absolvoval se mnou. Nebyla jsem schopná dalších slov ani slz. Necítila žádné emoce, jen prázdno,“ popsala zcela autenticky Jitka Žilinčíková. 

Nechtěla to vzdát 

Během následujícího týdne se měla rodina rozhodnout, zda oddalovací léčbu přijme. Nakonec ji odmítla. Přesto se nehodlala vzdát. „Manžel oslovil odborníky napříč celou republikou. Já jsem se zaměřila na tu nejpřísnější dietu a doplňky stravy na podporu jater a celkové zlepšení mého stavu. Zkusila jsem i homeopaty. Navzdory tomu se můj zdravotní stav neustále zhoršoval,“ popsala žena, u níž lékaři v Brně již koncem ledna odmítli možnosti genetického testování vzorku nádoru s tím, že tato možnost pro ni nemá význam. „Dle jejich názoru bych se už výsledku nedožila. Přitom by mohl být k dispozici čtyři týdny od odběru,“ zdůraznila Žilinčíková.

Cesta do Londýna

Po videokonzultaci se specialistou z kliniky v Londýně zaměřené a konzultaci s manželem mladá maminka opustila děti a vydala se do Anglie. Tam byla seznámena s faktem, že šance na léčbu je u ní velmi nízká z důvodu extrémního nádoru na játrech a vysoké hladiny bilirubinu. „Můj stav se neustále zhoršoval a já prožívala nejhorší týden v mém životě. Byla jsem neskutečně žlutá, zavodněná, nemohla jíst, dýchat, chodit ani spát. Úplně jsem se uzavřela a přestala komunikovat. Právě, když mě přiváželi do nemocnice, tak jsem si poprvé v životě připustila, že je to možná můj poslední den. Měla jsem strach,“ přiznala před další důležitou operací Jitka Žilinčíková, která následně doslova unikla hrobníkovi z lopaty. „Když jsem se probudila z narkózy a zjistila, že žiju, zaplavila mě neskutečná radost. Po dlouhé době mi bylo konečně dobře,“ usmála se. 

Bohužel tyto chvíle netrvaly dlouho. Operace proběhla 7. března, už 16. března byla žena opět hospitalizována. Následovala další operace, při níž jí byl zaveden vývod ze žlučovodu. „Dopadla skvěle a moje pocity byly nepopsatelné. Byla jsem neskutečně šťastná. Brečela jsem a všem děkovala,“ rozzářila se žena, která i díky tomu mohla sepsat rozsáhlý text popisující vývoj své nemoci. Koncem letošního března věřila, že díky operacím bude hladina bilirubinu držet na hodnotách, které budou přijatelné pro další léčbu chemoterapií.

Náklady se zvyšují. Pomůžete?

Náročná léčba v zahraničí si dodnes vyžádala náklady zhruba milion korun. „Věříme, bojujeme a jedeme dál i přes veškeré problémy, komplikace a bolesti. Léčba není u konce. Ani nevíme, kam až se náklady mohou vyšplhat. Proto prosím všechny, pokud alespoň trochu můžete, přispějte mi na transparentní účet, který jsme k těmto účelům založili. Já i moje rodina vám budeme velmi vděční. Moje motto zní ‚Nikdy to nevzdávej‘ a tím se také řídím. Bojuji a jsem přesvědčena, že vše dobře dopadne,“ vzkázala na závěr své emotivní výpovědi Jitka Žilinčíková.

 

Jak přispět?

 Majitel transparentního účtu: Petr Žilinčík

 Banka: Česká spořitelna

 Číslo účtu: 4678326053/0800

 IBAN: 2608000000004678326053