Udělení prezidentské milosti odsouzenému šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi vzbudilo velké pohoršení u celé české veřejnosti. Miloš Zeman byl nejen některými členy vlády, ale i poslanci, senátory a dalšími významnými osobnostmi ostře kritizován a na hlavu státu se během uplynulého týdne snesla některá velmi ostrá slova. Také radní Olomouckého kraje pro oblast školství Aleš Jakubec zareagoval hodně břitce a prezidenta Miloše Zemana označil jako zločince. A zcela bez servítků vyzval všechny ředitele škol v kraji, aby ze tříd odstranili obraz českého prezidenta!

Aleš Jakubec působí jako radní Olomouckého kraje za koalici Spojenci a TOP 09 a ve své gesci má školství. „Jako radní Olomouckého kraje pro školství prosím ředitele škol v našem kraji, aby sundali obrazy Zemana. Už toho bylo opravdu moc. Proputinovská orientace a legalizace mafiánských praktik jsou podle mě už za hranou. Nechci, aby naše děti měly fotku tohoto zločince ve třídách před sebou,“ prohlásil radní Aleš Jakubec.

Jeho výzvě už podle informací Večerníku vyjádřilo podporu několik ředitelů základních i středních škol v Olomouckém kraji. Otázkou je, jak budou reagovat představitelé škol na Prostějovsku. „Mít ve třídách vyvěšen obraz prezidenta není žádnou povinností. Výzvu pana krajského radního jsem samozřejmě zavnímal, ale my obraz Miloše Zemana už dávno ve třídách nemáme. Naštěstí...,“ svěřil se Večerníku Dalibor Ovečka, ředitel Základní školy Jana Železného v Prostějově. „Výzvu pana Jakubce jsem vůbec nezaregistroval, já teď sleduji Ukrajinu a covid. Toto jde jaksi mimo mě. A jestli sundáme obraz Zemana? Jednak my žádný jeho obraz ve třídách už nemáme a jednak tuto otázku bych nechal bez reakce,“ odpověděl na dotaz Večerníku Roman Pazdera, ředitel ZŠ Prostějov v Melantrichově ulici. „Jako ředitelka to nechám výhradně na rozhodnutí jednotlivých třídních učitelů. Ostatně obraz Miloše Zemana už nemáme ve všech třídách. Osobně si ale myslím, že Zeman je prezidentem této země, ať už ho někdo volil, nebo ne, a takto bychom k němu měli přistupovat. Připadá mi, že ze strany pana krajského radního Jakubce jde jen o laciná gesta,“ vzkázala Petra Rubáčová, ředitelka ZŠ Dr. Horáka v Prostějově.

S jejími slovy víceméně souhlasí také náměstek primátora pro školství v Prostějově Jan Krchňavý. „Vím o té výzvě. Za sebe mohu říct, že i když nesouhlasím s některými kroky a jednáním Miloše Zemana, pořád je to hlava státu a určitá úcta je tu namístě.“ Naopak, jinde už obraz Miloše Zemana ve školní třídě nevisí. Příkladem je třeba základní škola v Nezamyslicích. „Poslední obraz prezidenta byl ten s Václavem Klausem. Myslím si, že naše škola, které nese jméno T. G. Masaryka, nemůže mít ve třídách snímek člověka, který teď zastává úřad prezidenta. Byť k úřadu samotnému úctu mám,“ konstatoval ředitel školy Petr Jordán. Podobně je tomu i v Určicích. „Obrazy nemáme a nebyly ani za mého předchůdce. Pokud se pak mě týká, je to celkem drahá záležitost po každé volbě. Radši ty peníze investujeme do školních pomůcek,“ míní ředitelka Marcela Melková.

CO VY NA TO?

Napište nám na e-mail:

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.!