Zainvestovat do prevence kriminality se rozhodli prostějovští radní, když na posledním jednání Rady statutárního města Prostějova „odklepli“ dva miliony korun na podporu všech projektů prevence. To vše se samozřejmě děje na základě návrhů vedení městské policie, která veškeré preventivní programy zajišťuje. Magistrát samozřejmě při financování počítá se státními dotacemi, o které již zažádal. Ty by měly pokrýt zhruba polovinu všech nákladů. Jak se Večerník dozvěděl, letos by se například měl zvýšit počet městských kamer, zmodernizovat vyhodnocování jejich záběrů a pokračovat se bude také ve značení jízdních kol syntetickou DNA.

Předpokládaná celková výše radou schválených nákladů spojených se zpracovanými projekty prevence kriminality v roce 2022 by měla činit přes dva miliony korun. Nutno ale zdůraznit, že zároveň magistrát požádal o státní dotace na prevenci kriminality, a to v celkové výši přes 950 000 korun. Projekty jsou připravovány a realizovány ve spolupráci s Městskou policií Prostějov.

A o jaké konkrétní oblasti se jedná? V první řadě jde o rozšíření a reprodukci městského kamerového dohlížecího systému a také instalaci panoramatické kamery. „V rámci tohoto projektu se uskuteční rozšíření kamerových míst systému. Současně bude pořízena PC sestava pro analytické pracoviště policistů. Pro zajištění vysoké dostupnosti serveru bude také pořízen takzvaný FailOver server pro záložní záznamy kamerového systému v případě poruchy hlavního záznamu. V letech 2018 až 2021 se s využitím státní účelové dotace uskutečnily čtyři etapy modernizace městského kamerového systému. Vyměněno bylo dvacet analogových kamer za kamery s vysokým rozlišením,“ nastínila náměstkyně primátora Prostějova Alena Rašková (ČSSD), která má sociální resort ve své pracovní náplni.

Dalším z projektů realizovaných v letošním roce bude rozšíření analytických funkcí softwaru kamerového systému. „Tady dojde ke zkvalitnění výtěžnosti dat ze záznamů pořízených kamerovým systémem, ke zvýšení kvality a výkonu kategorizace objektů, také identifikace objektů – osoby, barvy, opuštěné objekty, čtení registračních značek a další. Dojde k úpravě a zefektivnění uživatelských funkcí a vyhledávání mezi kamerami,“ vysvětlila náměstkyně primátora statutárního města Prostějov. Jak vzápětí dodala, město finančně podpoří také veřejností hojně využívané forenzní značení jízdních kol a invalidních vozíků syntetickou DNA. „Máme za sebou pět etap, kdy bylo označeno více než 1 120 kusů jízdních kol a invalidních vozíků v celkové hodnotě přesahující téměř jedenadvacet milionů korun. V rámci šesté etapy bude označeno dalších sto až dvě stě kusů jízdních kol a v případě zájmu také invalidní vozíky. Označení předmětů forenzním identifikačním značením a jejich evidence v registrech mohou buď pomoci odradit potenciální pachatele od úmyslu spáchat trestný čin, nebo jej usvědčit z jeho spáchání, omezit prodej odcizených předmětů třetím osobám, nebo urychlit navrácení odcizeného předmětu původnímu majiteli,“ zmínila Alena Rašková.

Při finanční podpoře prevence kriminality nezapomněli prostějovští radní ani na návazné pobyty pro děti. „Zde jde o pobyty v období letních prázdnin 2022 s návaznou dvoudenní podzimní aktivitou. Jsou určeny dětem takzvaně ohroženým, které jsou vedené v evidenci sociálně-právní ochrany dětí a oddělení sociální prevence,“ vyjmenovala náměstkyně. Do pobytů budou, podle jejích slov, zařazeny preventivní aktivity Policie ČR, městské policie, nízkoprahového zařízení pro děti a mládež a účastny budou také pracovnice oddělení sociální prevence a kurátorky pro děti a mládež. V případě zájmu bude také umožněna účast na preventivních aktivitách i zákonným zástupcům zúčastněných dětí. „Cílem těchto pobytů je návod ke zdravému životnímu stylu, smysluplnému naplnění volného času a prevence sociálně patologických jevů,“ uzavřela Alena Rašková.

 

15 kriminalita