Začátkem září tohoto roku rozptýlil primátor města František Jura obavy všech Prostějovanů, když na jednání zastupitelstva informoval o dohodě se Správou železnic. Majitel výpravní budovy místního nádraží se podle něj zavázal nemovitost nebourat, ale naopak ji na své náklady zrekonstruovat. Jenže ohledně osudu místního nádraží se v posledních dnech znovu rozhořely emoce. Podnikatel Richard Benýšek totiž na svém facebookovém profilu jednak zveřejnil zájem budovu nádraží odkoupit a opravit, k tomu navíc přinesl „zaručenou“ zprávu o tom, že Správa železnic je rozhodnuta nemovitost zbourat...

Během uplynulého týdne vyvolal na sociálních sítích poprask podnikatel Richard Benýšek. „Správa železnic prezentovala v minulosti svůj záměr o bourání místního nádraží. Tak jsem nenechal nic náhodě a ve středu jsem podal nabídku, že stavbu odkoupím a následně zrekonstruuji,“ uvedl na své facebookové stránce Richard Benýšek. Večerník chtěl, aby podnikatel svůj výrok o záměru Správy železnic zdůvodnil, telefon nám bohužel nezvedl.

Tuto zprávu každopádně využila radniční opozice a přispěchala s návrhem, o kterém chce jednat na zasedání zastupitelstva už toto úterý, tj. 8. listopadu. „Navrhujeme schválit usnesení, že město Prostějov nesouhlasí s likvidací budovy místního nádraží a žádá majitele objektu o informace o jeho dalších záměrech. Zároveň požadujeme, aby město informovalo Správu železnic o zájmu města o zachování budovy, rekonstrukci a dalším využití,“ je podepsán pod návrhem hnutí Na rovinu! jeho lídr Aleš Matyášek.

Paniku se však snaží uklidnit náměstek primátora Jiří Rozehnal, kterého Večerník požádal také o reakci na prohlášení podnikatele Richarda Benýška. „Jednání mezi statutárním městem Prostějov a Správou železnic ve věci rekonstrukce budovy místního nádraží v Prostějově permanentně pokračují více než rok. Předminulý týden, konkrétně 25. listopadu, jsme obdrželi písemnou žádost od Správy železnic ve věci spolupráce na přípravě projektové dokumentace opravy výpravní a provozní budovy místního nádraží. Od šíření nepravdivé zprávy o bourání budovy nádraží se jako město Prostějov zásadně distancujeme! Je to opravdu na pováženou a nechť si čtenáři udělají vlastní úsudek sami, proč pan Benýšek na sociální síti tuto nepravdivou zprávu uveřejnil a zároveň předtím požádal o odkup této budovy,“ odpověděl Večerníku Jiří Rozehnal.

Vzápětí přišla také stručná odpověď na otázku Večerníku, která směřovala přímo k majiteli budovy místního nádraží v Prostějově. „Správa železnic připravuje v souvislosti s opravou místního nádraží v Prostějově záměr projektu. Ano, současně můžeme potvrdit zájem o odkup budovy ze strany podnikatele Benýška. O dalším postupu se bude rozhodovat,“ sdělila Večerníku Nela Friebová, tisková mluvčí Generálního ředitelství Správy železnic v Praze.

Dá se tedy předpokládat, že na úterním jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějova bude na toto téma k vidění i slyšení bouřlivá diskuse.