Další, v pořadí již třetí, díl našeho miniseriálu věnovaného územnímu plánu statutárního města Prostějova je zaměřen na pozitivní změny, které dokument přinese občanům.

Tou vůbec nejdůležitější je možnost vybudovat nové sídlo složek integrovaného záchranného systému v lokalitě za Brněnskou ulicí. Zde by měla především vyrůst nová požární stanice Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Společně s hasiči se časem má na stejné místo přestěhovat Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje. Obě složky záchranářů prozatím sídlí v objektech ve Wolkerově ulici v centru města. Jejich přestěhování by umožnilo další rozvoj obou pracovišť, která jsou prozatím limitována umístěním ve starší zástavbě. Nemají například dostatek potřebného místa na svoji techniku, ale chybí jim i prostory na výcvik a další práci související s jejich náročnou službou. V novém sídle by odpadly také komplikace související s výjezdy hasičů a zdravotníků z centra města, nová lokalita by v budoucnu usnadnila také napojení na dálnici.

Pozemky za Brněnskou ulicí jsou v majetku města, které se záchranáři spolupracuje. Současný územní plán umístění jejich pracovišť na tomto místě neumožňuje, proto jej chce Prostějov co nejdříve změnit. Jen tak bude možné pokračovat v přípravách, které jsou podmínkou pro získání dotace na stavbu požární stanice.

Změna územního plánu je důležitá také pro další využití prostějovského místního nádraží. Město počítá s regenerací jeho severní části a využitím zdejších ploch pro bydlení, zeleň a služby pro občany.

Aktuální pátá změna územního plánu má dále stanovit podmínky pro rozvoj areálu bývalých jezdeckých kasáren. Lokalita poblíž centra města je velkou ucelenou plochou, kterou chce samospráva do budoucna využít částečně k bydlení, částečně k vybudování nového parku sloužícího obyvatelům okolních domů. V případě parku se počítá s architektonickou soutěží, z níž by měla vzejít jeho podoba.

A v neposlední řadě změna územního plánu vyřeší zeleň poblíž lesoparku Hloučela, které jsme se věnovali už v minulém díle našeho seriálu. V současné době existuje významná část zeleně v této oblasti jen „na papíře“. Nikdo totiž nemůže nutit ke konkrétním výsadbám a budování zeleně majitele pozemků, takže plochy buď zcela leží ladem, nebo je na nich pole s minimem přínosů pro obyvatele města. Změna územního plánu a následná územní studie naopak přinesou konkrétní výsledky v podobě vybudování dvou parkových ploch a další zeleň přibude také v zastavěné oblasti.