Na zastupitelstvu se probíralo také zapojení Prostějova do projektu Lepší města pro život, na který město získalo dotaci ve výši 169 000 korun. Návrh na užití této částky byl předmětem bodu programu jednání zastupitelstva, na kterém padlo také vysvětlení, k čemu je celý projekt dobrý.

„Tento materiál je předkládán z toho důvodu, abychom finanční prostředky, které nám byly přiděleny na projekt Lepší města pro život, mohly být využity v rámci prostějovského magistrátu. To znamená, aby se použily na mzdové prostředky nebo na nákupy informačních technologií, které jsou nezbytné k realizaci projektu,“ okomentoval tento bod programu předkladatel návrhu Libor Vojtek, tajemník Magistrátu statutárního města Prostějova.

Opoziční zastupitelé či zastupitelky ovšem požadovali bližší vysvětlení a popis projektu Lepší města pro život, do kterého se Prostějov vloni zapojil. „Jedná se o projekt úzké spolupráce mezi městy, do kterého se Prostějov přidal, veškeré dotace na něj zpracovává město Opava. V rámci této poskytnuté dotace ve výši sto devětašedesáti tisíc korun máme zajistit takzvanou adaptační studii pro rozvoj města. Zejména v ohledu adaptace města na zhoršující se klimatické podmínky. Tato studie následně vyhodnotí současný stav města a co je potřeba na zkvalitnění života v Prostějově,“ vysvětlil Petr Brückner, vedoucí odboru rozvoje a investic prostějovského magistrátu.

Uvedená dotace bude rozdělena na dvě části. Za částku 93 000 korun město zajistí nákup hardwarového a softwarového vybavení nezbytného pro přípravu podkladů a tvorbu výstupů projektu. Částka76 000 korun pak bude určena na úhradu mzdových nákladů pracovnice, která bude administrovat a zpracovávat podklady a výstupy projektu, případně na odměňování osob, které se budou na projektu částečně podílet.