Bylo teplé páteční odpoledne na konci dubna. Na poli mezi Březskem a Konicí pracovali lidé. Nedaleko nich u silnice zastavilo německé auto. Z něj vystoupili tři mladící a tři vojáci, kteří své vězně se zbraněmi v ruce hnali k nedalekému lesu. Zpět už se vrátili jen Němci, mladí vlastenci Rudolf Tichý (19), Josef Machač (18) a Václav Přáslička (19) z něj už nikdy nevyšli. Ve středu 20. dubna si v lidé z Březska, Konice, místní hasiči, turisté a skauti připomněli událost spjatou s pomníkem v lese na Březském vrchu. 

Když rolníci v onen osudový den sebrali odvahu a šli se do lesa podívat objevili mezi stromy mělký hrob. Z hlíny ještě trčely nohy tří ubitých kluků. Jejich těla byla následující den vykopána a převezena do olomouckého krematoria.

K celé události došlo 27. dubna 1945, dva týdny před koncem války. Trojice mladíků pocházela z Olomoucka. Do okolí Konice se vydali, aby se připojili k partyzánům. Vlastními silami chtěli přispět k boji proti okupantům. Zastávka v jedné z konických hospod se jim pravděpodobně stala osudnou. Někdo z místních je Němcům udal. Kdo to byl a proč tak učinil, už navždy zůstane tajemstvím. Mohlo to být i ze strachu, aby Konici nepotkal osud nedalekého Javoříčka, které bylo kvůli spolupráci místních obyvatel s partyzány vypáleno. 

Na místě tragické smrti trojice mladých mužů byl postaven pomník. Už je to 12 let, co jej koničtí hasiči opravili. Uplynulou středu se k němu od konické sokolovny vypravil tradiční průvod následně přímo na místě proběhl pietní akt, kterého se kromě pořádajících hasičů zúčastnili i skauti a všichni, kterým není lhostejná historie spjatá s jejich krajem.

Podobných pomníků upomínající na tragické osudy související s koncem války je na Konicku víc. Na řadu událostí, které měly „na věčné časy“ připomínat, se 77 let od konce války už dávno zapomnělo. „Při svých toulkách přírodou jsem zcela náhodně objevil pomníček partyzánům nedaleko Čertových rybníků u Čunína. Byl zcela zarostlý a v podstatě zapomenutý,“ zmínil se jeden z místních patriotů.