Oblíbené místo pro páry, fotografy, ale také rodiny s dětmi. Mokroš, malá přírodní památka nedaleko Mořic, se těší velké oblibě. Bohužel je populární i mezi vandaly. Jeden nebo více se jich objevilo také v dubnu. Minulý týden Večerník obdržel podnět, že někdo poničil zábradlí na lávce směřující k altánku uprostřed mokřadu. Jak zmiňuje starosta Mořic Tomáš Pavelka, k poničení zařízení nedošlo poprvé...

„Je to bohužel situace, která se děje opakovaně. Opravujeme zde dokola od chvíle, co jsem starosta. Naposledy se tak stalo před zimou,“ uvedl Tomáš Pavelka. Obec by se nyní měla pustit do dalších oprav. Tentokrát ale mohou být rozsáhlejší. „Chystáme dvoufázovou rekonstrukci biotopu Mokroš. Lávka je zde už čtrnáct let a dřevu, ze kterého je vyrobená, neprospívá kolísání hladiny mokřadu. K tomu se navíc přidávají vandalové. Budeme tedy dál pokračovat v opravách, a jak to bude možné, podáme žádost o dotaci,“ nastínil starosta Mořic.

Vandalové dosud na odlehlém místě způsobili nemálo škody. Vyvrácené zábradlí, poničený altánek, k tomu odpadky. „Jen opravy škod po vandalech by vyšly na několik desítek tisíc korun, pokud bychom si nevypomohli materiálem získaným při kácení,“ nechal se slyšet Tomáš Pavelka.

Mokroš byl vystavěn v roce 2004 necelý kilometr západně od Mořic. Nachází se zde mokřad s altánkem uprostřed a obehnaný pásem zeleně. K Mokroši vede jak cyklostezka, tak naučná stezka.