Označení integrovaný záchranný systém některým lidem třeba nic neřekne, Prostějované většinou vnímají jen odděleně policisty, strážníky nebo vojáky. A samozřejmě lékaře záchranky, když je potřebují v nouzi nejvyšší.

Mnozí ale možná netuší, že tyto všechny složky společně velice úzce spolupracují a jsou napojeny do jednoho systému, navíc s prostějovským magistrátem. A integrovaný záchranný systém se v pátek 29. dubna dopoledne předvedl na prostějovském náměstí v plné parádě. Den s IZS se do Prostějova vrátil po třech letech a pochlubil se rekordní návštěvností.

Po dlouhých třech letech se do Prostějova v plné parádě vrátil Den s integrovaným záchranným systémem. V roce 2019 tradiční a velice oblíbenou akci zhatila nepřízeň počasí, v posledních dvou letech zase atraktivní přehlídku činnosti všech složek IZS v Prostějově znemožnila vládní opatření proti pandemii covid-19. Mnohé možná překvapilo, že se akce uplynulý pátek odpoledne uskutečnila na náměstí T. G. Masaryka a nikoliv na prostějovském velodromu. Organizátoři k tomu ale měli své důvody vzhledem k praktickým okolnostem. Den s IZS se každopádně vydařil na jedničku, k čemuž přispělo i nádherné jarní počasí. Zamrzela snad jediná věc, a tou byla absence praktických ukázek, které byly vždy tou nejatraktivnější součástí akce. Ve zmenšeném prostoru je ale bohužel nebylo možné realizovat. I tak si ale bezmála dva tisíce návštěvníků užily parádní podívanou.

Organizátory, mezi něž patřila k těm nejhlavnějším Městská policie Prostějov, potěšilo už od Přehlídku všech složek IZS vidělo podle ředitele Městské policie Prostějov Libora Šebestíka minimálně 1 800 lidí. začátku akce nádherné počasí. To byl základ úspěchu.

Na náměstí T. G. Masaryka začala v pátek úderem deváté hodiny dopolední tradiční přehlídka složek integrovaného záchranného systému. Bohužel letos museli návštěvníci oželet praktické ukázky, tudíž chyběly akce pyrotechniků, psovodů, policejní zásahové jednotky a mnohé další. „Mrzí nás to, ale z prostorových důvodů to letos nešlo,“ pronesl Libor Šebestík, ředitel Městské policie Prostějov.

I tak ale diváci, a v drtivé většině děti z prostějovských základních škol, se měli na co dívat. Svoji běžnou činnost zde prezentovali policisté, kteří se vytasili s motorkami i speciálními vozidly dopravního inspektorátu, strážci zákona byli taktéž v obležení zejména malých chlapců u stanoviště, kde předváděli svoji výzbroj a výstroj. Strážníci městské policie zase předvedli, jak se odchytávají zatoulaní pejsci, děti si mohly nasadit brýle simulující opilost, k dispozici byla laserová střelnice a strážníci rovněž pro návštěvníky připravili spoustu soutěží, testů a kvízů. Davy návštěvníků se tísnily také u stanovišť hasičů, vojáků i celníků. Všichni si mohli prohlédnout zásahová vozidla, zbraně i součásti výstroje těchto složek IZS. V obležení byl také stánek Zdravotnické záchranné služby v Prostějově.

„Máme tady dvě výjezdová vozidla i s posádkami, děti si mohou vlézt dovnitř sanitek a prohlédnout si veškerá vybavení. Samozřejmě ukazujeme zájemcům základy poskytování první pomoci, a jak se resuscituje. Jen zdůrazňuji, že jedna z našich vystavených sanitek na dnešní akci je stále v pohotovosti v případě, že by měla ostrý výjezd k případu,“ sdělil Večerníku Radomír Gurka, ředitel prostějovské záchranky. Jak se později ukázalo, jedna ze sanitek skutečně brzy náměstí opustila a s majáky a houkačkou spěchala na pomoc pacientovi.

Velice atraktivní stanoviště připravila pro návštěvníky akce prostějovská policie. „Letošní ročník Dne s IZS je prostorově omezený, takže jsme připravili jen statické ukázky. Máme zde kolegy z nově vzniklého oddělení hlídkové služby, kteří předvádí svoji výzbroj a výstroj. Jsou tady dopravní policisté, kteří předvádí svoji techniku včetně zastavovacích pásů, dále dvě vozidla a rovněž motorky, které, jak sami vidíte, jsou pro děti asi nejvíce atraktivní. A kromě toho disponujeme stánkem s kolegyněmi z náborového centra, takže se samozřejmě věnujeme jako vždy náboru nových budoucích policistů,“ popsal plukovník Tomáš Adam, vedoucí Územního odboru Policie ČR v Prostějově. Večerník se ho rovněž zeptal, zda nelituje absence atraktivních praktických ukázek z činnosti jednotlivých složek IZS. „Praktické ukázky jsou jistě hodně atraktivní pro každého návštěvníka, ale je otázkou, zda skutečně není lepší pořádat tuto akci z hlediska dostupnosti tady na náměstí. A to z hlediska prostoru i bez praktických ukázek. Uvidíme, budeme se samozřejmě po akci ptát a hodnotit to. Každopádně si myslím, že návštěvnost na náměstí je větší, velodrom je příliš z ruky,“ odpověděl šéf prostějovské policie Tomáš Adam.

Buď jak buď, páteční Den s integrovaným záchranným systémem se na prostějovském náměstí náramně vydařil, o čemž svědčí i obrovská účast návštěvníků.

 

 

Na radnici se předávala čestná ocenění

Páteční Den s integrovaným záchranným systémem měl slavnostní začátek v obřadní síni prostějovské radnice. Zastupitelstvem schválené osobnosti byly vyznamenány čestnými oceněními. Ta převzali policisté, strážníci, hasiči, komunální politici a další lidé, kteří se podíleli na spolupráci s IZS v Prostějově.

Čestná ocenění nejdříve obdrželi strážníci Městské policie Prostějov. Za 15 let služby byli odměněni Lukáš Najman, Ludvík Pajor, Jiří Pulter, Petr Válal, Jan Všetička, Pavel Elznic a Stanislav Konupka, za 20 let služby Ivo Jánoško, Jiří Navrátil a Tomáš Zelený a za 30 let služby Pavel Studený, Libor Šebestík, Jiří Horáček, Břetislav Hrda a Vítězslav Marcián.

Čestný odznak Městské policie Za zásluhy obdrželi další členové IZS v Prostějově Petr Kopecký, Vladimír Kašpar, Martin Volík, Pavel Zatloukal a Pavel Liška in memoriam. V závěru slavnostního ceremoniálu byly předány čestné plakety Městské policie vedoucímu Územního odboru Policie ČR v Prostějově Tomáši Adamovi, lékařům Jiřímu Ševčíkovi a Martinu Pomajbíkovi, Marii Jouklové a bývalému veliteli Městské policie Prostějov Janu Nagymu. Stejné ocenění převzali také náměstkyně primátora Milada Sokolová, radní Miloš Sklenka a bývalý prostějovský primátor Miroslav Pišťák. 

 

Záštitu převzalo Zdravé město

 Záštitu nad čtyřhodinovou přehlídkou všech složek integrovaného záchranného systému převzalo Zdravé město Prostějov. Náměstkyně primátora a politička Zdravého města Alena Rašková si akci taktéž náležitě užila a její hodnocení bylo více než kladné.

„Je to pro nás všechny radost z toho, že se po dlouhých třech letech můžeme při této akci sejít. Lidé si pod pojmem integrovaný záchranný systém většinou neumí představit, co znamená. A právě toto je smyslem celé akce, aby se zde všechny složky IZS předvedly a přiblížily lidem svoji činnost. Navíc je lidem nutné zdůraznit, že všechny složky IZS v našem městě úzce a úspěšně spolupracují a díky tomu je také Prostějov bezpečný a klidný. To si mnozí neuvědomují, a obzvláště když sledují televizní záběry z jiných měst, toto by měli ocenit,“ myslí si Alena Rašková, politička Zdravého města, které nad páteční akcí převzalo záštitu. „Jsme rádi a je nám ctí, že jsme to mohli udělat,“ míní.