Novou sociální službu nedávno prezentovali v Konici. Odlehlý region se dostal více do hledáčku společnosti Zet-My. Spolek, který má zázemí v Olomouci, provozuje hned několik služeb. Tou, kterou přispěl k lepším životním podmínkám některých rodin na Konicku, je služba odlehčovací.

„Tam záleží, pro jakou cílovou skupinu. Odlehčovací službu má Charita Konice, která má ale jako cílovou skupinu seniory. Zet-My má ale jako skupinu i děti a děti se zdravotním postižením, třeba děti s poruchou autistického spektra,“ prozradila vedoucí sociálního odboru konického městského úřadu Hana Koudelková.

Službu pro Večerník představila ředitelka spolku Naděžda Škrabalová. „Je to odlehčovací terénní služba pro děti nebo dospělé s mentálním nebo kombinovaným postižením, takže dojíždíme do rodin a za maminku děláme věci, co zrovna dělat nemůže nebo si prostě potřebuje odpočinout – což často nebývá,“ povzdechla si.

Domácí pečující, jak se příbuzným starajícím se o hendikepovaného člena rodiny říká, pak mohou v důsledku malého množství času na sebe pociťovat tlak a nespokojenost se životem. Nyní mohou preventivně do takových rodin dojíždět právě ze Zet-My. „I na Konicko jezdíme. Zatím to ale není rozšířené. Celkově naše služba funguje druhým rokem,“ konstatovala Škrabalová. „Jezdíme hodně právě i do lokalit, kde ani ten autobus nejezdí,“ dodává s poukazem na nedaleké okolí Bouzova.