Naše škola se zapojila do dalšího velkého úkolu v rámci Recyklohraní. Tentokrát šlo o sběr starých mobilů pod názvem Lovci a sběrači aneb Mamutí dopad mobilů na životní prostředí. Cílem bylo nejen vybrat co nejvíce vyřazených telefonů a odevzdat je do elekroodpadu, ale zamyslet se právě nad dopadem na životní prostředí při jejich výrobě. Žáci si opět uvědomili, že je důležité se vším šetřit a vážit si všech věcí, tedy i mobilů. Záštitu nad celou akcí opět převzal Školní parlament, který uspořádal soutěž mezi třídami. Při přepočtu mohla třída, neboli pravěká tlupa, ulovit bizona za osm nasbíraných mobilů nebo mamuta za sedmdesát. Vše jsme museli vypočítat podle vzorců a přiložených tabulek a poté zapsat do pracovních listů.

Absolutním vítězem se stala „Tlupička – drtička mobilů“ ze 3. třídy, jejím úlovkem byli dva mamuti a tři bizoni s jedním mládětem. Úžasné! Blahopřejeme! Za odměnu dostala několik mamutích pizz s bizoní šunkou. Na 2. místě byl tým „Godžabobule“ ze 7.B s úlovkem 1 mamuta a 1 bizona. Třetí místo patřilo tlupě „Prváčci“ z 1. A. Do své pasti chytila tři bizony. Sedmáci a prvňáci si za to pochutnali na sladkých pravěkých pralinkách. Předseda a místopředseda Školního parlamentu s diplomem zamířili i do naší MŠ „Školkáčci“, kde děti nasbíraly celkem třiašedesát mobilů!

Děkujeme rodičům za skvělou spolupráci, všem ostatním třídám za účast v soutěži a třídním učitelům za motivaci dětí. Celkem bylo vybráno 436 starých mobilů.

Momentálně plníme další z úkolů „Závody naruby“ týkajících se recyklace a šetrné spotřeby baterií a elektrospotřebičů. Po splnění tohoto zadání budou naší škole připsány další body v celostátní soutěži RECYKLOHRANÍ - Ukliďme si svět. Zatím jsme na 7. místě v republice z 3 845 přihlášených škol

Mgr. Lenka Literová (Školní parlament ZŠ a MŠ Určice)