Ani letos to nevyjde. Oblíbená Kolona vítězství, která v minulosti projížděla obcemi prostějovského regionu a připomínala konec II. světové války, nevyrazí ani letos. Po dvouleté pauze způsobené proticovidovými opatřeními to bude kvůli válce, kterou Rusko rozpoutalo na Ukrajině.

Naposledy zázemí pro tradiční setkání fandů vojenské historie našlo v Bedihošti. Z něj se pak kolona s vojáky v dobových uniformách a s historickými zbraněmi, automobily i další vojenskou techniku vydala na putování po jednotlivých obcích našeho regionu, a to zejména do těch, v nichž ještě na samém konci války probíhaly krvavé boje.

„Pro pořádání akce tematizující osvobození naší vlasti ruskou armádou není v době, kdy Rusko vojensky napadlo Ukrajinu právě vhodná doba. A to navzdory tomu, že rudoarmějci padlí před více jak 77 lety na našem území byli převážně z řad Ukrajinců a za rozpoutání aktuálního krvavého konfliktu určitě nemohou,“ vysvětlil Jaroslav Dvořák z pořádajícího KVH Dukla, kterého se Večerník dále zeptali, zda se Kolona vítězství ještě někdy vrátí. „Stále v to doufáme, nicméně bude to hodně i otázka peněz,“ zareagoval s tím, že na některých z nadšenců z klubu se podepsala únava i jistý syndrom vyhoření.

To byl ostatně i důvod, proč KVH Dukla přenechala organizaci úspěšného zářijového Dobývání Plumlova na tamním zámku jiným pořadatelům.