„Komu se nelení, tomu se zelení,“ řekli si sokolové z Plumlova, kteří se společně s dětmi z mateřské školky uplynulou středu a čtvrtek pustili do výsadby u fotbalového hřiště. V budoucnu by tento prostor měl sloužit zejména všem maminkám s dětmi, které tu získají lepší povědomí o přírodním koloběhu a místě člověka v něm.

 

 

Komunitní sázení není v Plumlově ničím novým. V roce 2017 tu byla tímto způsobem vysazena Alej Malého Noe, o rok později si lidé ze Žárovic připomněli sto let od konce první světové války výsadbou stromů věnovaných svým konkrétním padlým předkům.

Nová výsadba u fotbalového hřiště je v prostoru, kde se v minulosti ukládal kompost a působil dost neutěšeně. „Plumlov má k dispozici skvělá dětská hřiště. Ale podle nás tady chyběl prostor, který by dětem přiblížil jejich roli v koloběhu přírody,“ vysvětlil František Kocourek z TJ Sokol Plumlov, které se na celou akci podařilo získat zhruba 90 000 korun z nadace Partnerství.

Nevyužívaný prostor by se tak měl přeměnit v oázu plnou hmyzu, kde se zejména děti dozvědí něco o životě brouků či motýlů. Na části volné plochy pak vznikly záhony se zeleninou a bylinami. „Jde nám o to, aby si tu do budoucna přišly na své celé rodiny. Zatímco kluci budou hrát fotbal, mohou se maminky s menšími dětmi bavit společnou starostí o zahrádku,“ vysvětlil Kocourek s tím, že lidé by se tak u záhonků měli potkávat pravidelně.

Do celého projektu by se měli zapojit také žáci z místní „zušky“, kteří vytvoří dřevěné malované cedule do záhonů.