Tak tohle se slušně řečeno hodně nepovedlo! V posledních dnech zaplavila centrum Prostějova maturitní tabla středoškoláků umístěná ve výlohách různých prodejen. Ovšem to od studentů 4.B Střední školy veřejnoprávní TRIVIS vzbudilo velmi záporné emoce nejen u obyčejných lidí procházejících okolo drogerie naproti Zlaté brány. Fotografie na tablu vyvolaly ostrou kritiku i primátora města.

Co tedy vlastně vzbudilo tak negativní rozruch u prostějovské veřejnosti? Ještě ve středu bylo ve výloze drogerie naproti Zlaté brány k vidění tablo se studenty 4.B Střední školy veřejnoprávní TRIVIS, kteří na fotografiích pózovali ve vojenských mundúrech v různých pozicích a většinou se zbraněmi v rukách. Jako velmi nevhodné a až nechutné označili svědci hlavně dva snímky. Na jednom z nich si student přikládá pistoli k hlavě a snad tím hodlá demonstrovat sebevraždu. Na druhém je pak další z hochů ve vojenském převleku a v plynové masce střílí jiného „vojáka“, který je přivázán ke stromu!

„Je to nechutné a není to normální,“ komentoval předložené snímky během středeční tiskové konference rady města prostějovský primátor František Jura. „Naprosto za hranicí etiky,“ přidal  náměstek Jiří Rozehnal. „Je to přes čáru,“ souhlasně pokývl hlavou náměstek Jan Krchňavý, který má školství v Prostějově v gesci. A podobně se vyjádřila i další náměstkyně Milada Sokolová. „Budu slušná, i když bych radši volila jiná slova. Ty fotografie jsou naprosto nevhodné, obzvláště v dnešní době,“ podotkla žena, jejíž kolegyně Alena Rašková se chystala na nechutné tablo upozornit vedení střední školy. „Řeknu ředitelce, ať to tablo okamžitě sundají!“

Jak Večerník ve čtvrtek zjistil, nechutné fotografie z výlohy drogerie skutečně zmizely. „Ano, fotografie z tabla jsme nechali odstranit. Studenti to tablo pojali jako recesi či jakési umělecké dílo. Zřejmě podcenili události současné doby, ale nemysleli tím nic zlého. Chtěli šokovat, ale nedomysleli to. Souhlasím s tím, že podobné snímky a navíc na maturitním tablu jsou dnes naprosto nevhodné a již jsme to napravili,“ sdělila nám Anna Zedníková, ředitelka Střední školy veřejnoprávní TRIVIS v Prostějově.

Chyba tedy byla napravena, ovšem i tak zůstává v myslích prostějovské veřejnosti hořká pachuť. Uvedená střední škola totiž připravuje mladé lidí na výkony povolání v oblasti bezpečnostně-právní pomoci, na práci u policie, hasičského sboru, v armádě či ve státní správě. O to víc jejich nápad s nechutným tablem zaráží...

 

Soutěž „O nejoriginálnější tablo PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku STARTUJE PRÁVĚ DNES!