Šachy s budovou místního nádraží v Prostějově by už také vydaly na pořádnou velmistrovskou partii plnou zvratů a změn. Správa železnic jako majitel původně hodlala stařičkou nemovitost zbourat, pak ji nabídnout soukromému podnikateli a záhy také do správy města. Poslední dohoda mezi magistrátem a Správou železnic zněla, že právě SŽ budovu místního nádraží mezi roky 2025 a 2027 sama nechá rekonstruovat, načež jako prvnímu zájemci ji nabídne Prostějovu ke koupi k dalšímu využití. Ovšem nyní je aktuálně zase všechno jinak...

Tato dohoda je ale aktuálně u ledu! „Musíme si uvědomit, že Správa železnic je státní organizací napojenou na státní rozpočet. Takže plány, které měla ještě před rokem v oblasti strategických investic v celém Olomouckém kraji, jsou momentálně opět přehodnocovány. Zatím platí to, že v příštích letech se Správa železnic pustí do kompletní rekonstrukce hlavního nádraží v Prostějově s možností vybudování podjezdu pod železničním přejezdem ve Vrahovické ulici. Co se týká rekonstrukce místního nádraží, tak v tomto případě je podle mých aktuálních informací v plánu jen rekonstrukce nástupiště a kolejí. S tím také souvisí vymístění veškerého technologického zařízení, které se přestěhuje do nádražní budovy v Kostelci na Hané. A teď to nejdůležitější, Správa železnic upustila od plánu rekonstruovat budovu místního nádraží. Stále ale platí, že ji nabídne městu jako prvnímu. Ovšem ve stavu, v jakém se nachází teď,“ shrnul novinky Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora Statutárního města Prostějov.

Na příštím vedení města pak bude, aby rozhodlo o koupi výpravní budovy a rovněž její nákladné rekonstrukci. A pochopitelně zbývá i to snad nejdůležitější, aby se našlo budoucí využití. „Nějaké alternativy už máme, jednáme s představiteli Policie ČR i České pošty,“ prozradil Rozehnal.