.V noci z úterý 10. na středu 11. května se do Pražské ulice v Prostějově sjely hned tři jednotky hasičů. Měly naspěch, neboť v podkroví dvoupodlažního domu hned v sousedství Azylového centra pro matky s dětmi hořelo. Bleskurychlý zásah odvrátil daleko větší škody, navíc hasiči ze silně zakouřených prostor zachránili celkem osm osob. Jedna z nich však skončila v nemocnici poté, co se nadýchala zplodin hoření.

Černý dým valící se z jedné z místností domu byl příčinou toho, proč sousedé okamžitě přivolali hasiče. „Zasahovali jsme u požáru bytu v Pražské ulici v Prostějově. Hořela zde jedna neobydlená místnost, oheň byl však během patnácti minut zlikvidován. Ze silně zakouřeného podkroví jsme zachránili ve vyváděcích maskách šest osob, další dvě jsme rychle evakuovali. Kvůli intoxikaci byla předána do péče Zdravotnické záchranné služby jedna osoba,“ informovala Lucie Balážová, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. „Hasiči dům odvětrali pomocí přetlakové ventilace, pracovali v dýchací technice,“ prozradila s tím, že zasahovaly hned tři jednotky, a to profesionální ze stanice Prostějov a také dobrovolní hasiči z Vrahovic a Žešova. „Na místo byl povolán i náš vyšetřovatel,“ přidala tisková mluvčí.

Dům, ve kterém došlo k požáru, přímo sousedí s budovu Azylového centra pro matky s dětmi. „Zaplaťpánbůh oheň naše klienty nikterak neohrozil, navíc hasiči přijeli velice rychle a požár záhy zlikvidovali. Nevím, co se v sousedním domě stalo, možná stačil nedopalek cigarety nebo něco podobného,“ sdělil nám Jan Kalla, ředitel Azylového centra v Prostějově.

Večerníku se podařilo kontaktovat jednu z nájemnic bytu, ve kterém došlo k požáru. „Nezlobte se, nemám čas vám něco říkat,“ odbyla redaktora žena, ovšem ve vší slušnosti. Světlo do záhady o možných příčinách požáru nevnesli ani sousedé. „Já to opravdu nevím, ale drbe se tady o všem možném. Možná ale došlo ke zkratu na elektrice, to vám tady ale asi nikdo neřekne,“ míní seniorka z vedlejšího domu. „Co vím já, tak jde o velmi slušnou rodinu, žádné problémy s ní tady nebyly. To se prostě stane, nejdůležitější je, že požár nikomu výrazně neublížil a všichni jsou teď živí a zdraví,“ poznamenal další ze sousedů.

O přesné příčině zatím nemají jasno ani hasiči. „Náš vyšetřovatel předběžně odhadl výši škody na sto tisíc korun a jako příčinu požáru určil nedbalost. Konkrétní ale můžeme být až po dalším šetření,“ poznamenala Lucie Balážová.