Od spáchání nejbrutálnějšího zločinu v historii prostějovského regionu uplynulo již deset dní. Devětadvacetiletý muž z Kostelce na Hané zasadil noži desítky smrtelných ran svému otci, bratrovi a sestře. Další sedmnáctiletou sestru ušetřil, prý mu v životě ubližovala méně než ostatní členové rodiny. V pondělí na tiskové konferenci zveřejnila policie mrazivé detaily i motiv šíleného, přesto chladnokrevně naplánovaného činu. Trojnásobný vrah zasadil každé oběti více než čtyřicet ran dlouhými vojenskými dýkami. Činil tak s odstupem několika hodin, mezi vraždami dýky přibrušoval a olejoval, aby prý šly lépe do obětí. Nyní už sedí ve vazbě, kde počká na soud. Ten mu může vyměřit až doživotní trest vězením. Co se přesně stalo na Přemyslovce v Kostelci na Hané?

K trojnásobné vraždě v rodinném domě i před ním v došlo v pátek 29. dubna. Původní informace zněly v tom smyslu, že mladý muž snad mačetou brutálně usmrtil svého otce, bratra a sestru. Tři dny po tomto ohavném činu uspořádalo Krajské ředitelství Policie ČR v Olomouci tiskovou konferenci, kde se vše vysvětlilo. „Kriminalisté odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje zahájili trestní stíhání devětadvacetiletého muže pro zvlášť závažný zločin vraždy spáchaný na třech osobách,“ uvedla Marie Šafářová, tisková mluvčí krajské policie. Bližší podrobnosti činu pak přidal vedoucí odboru obecné kriminality Jan Lisický. „Muž je obviněn z toho, že v pátek 29. dubna dopoledne v rodinném domě usmrtil nejprve třiadvacetiletého bratra a o něco později jednadvacetiletou sestru. Nejmladší sedmnáctiletou sestru neměl v úmyslu zabít, a proto ji kolem poledne po příchodu ze školy uzamkl na toaletě, aby nemohla přivolat pomoc. Pak čekal, až se z práce vrátí domů sedmapadesátiletý otec. Na něj zaútočil u vchodových dveří. Ten se snažil před útočníkem z domu utéct. Jeho bezvládné tělo našel na ulici před domem náhodný kolemjdoucí, který se mu snažil poskytnout první pomoc. Na místo přivolal zdravotnickou záchrannou službu a policii. Policisté krátce po příjezdu pachatele zadrželi v místě bydliště. Na místo okamžitě vyrazili také krajští kriminalisté, kteří začali případ rozplétat,“ uvedl s tím, že devětadvacetiletý muž zabíjel své blízké vojenskými noži. I otrlí kriminalisté byli šokováni intenzitou útoku a brutálním násilím. „Útok byl chladnokrevný, nelítostný, agresivní a zvlášť surový. K němu muž použil bojové, vojenské nože s čepelemi o délce zhruba dvaceti centimetrů. Já osobně jsem se s ničím tak brutálním za svoji kariéru u policie ještě nesetkal,“ sdělil Lisický.

Útočil bez varování, zběsile a zuřivě

Podle kriminalistů muž nejprve v onen pátek ráno zavraždil čtyřiadvacetiletého bratra. „Uchopil nůž do každé ruky a bez varování na něj zaútočil, zasadil mu minimálně čtyřicet bodných ran. Útok byl veden s obrovskou zuřivostí a zběsilostí, mířil hlavně na krk oběti,“ popsal první vraždu vedoucí odboru obecné kriminality.

Stejně tak zaútočil i na jednadvacetiletou sestru, když se vrátila z procházky se psem. „Jakmile dívku ubodal, odtáhl její tělo do kuchyně, ukryl za kuchyňskou linku a vytřel zakrvavenou podlahu. Při čekání na další členy rodiny si brousil nože... Ušetřil pouze svou nejmladší sedmnáctiletou sestru. Když se kolem poledne vrátila ze školy, pod pohrůžkou ji donutil, aby šla na toaletu, kde dívku zamknul, a čekal na otce. Ten se vracel z práce, hned na prahu domu na něj vrah zaútočil,“ prozradil Jan Lisický. „Sedmapadesátiletý otec se před běsnícím synem pokusil utéci, pachatel jej však pronásledoval a venku před domem jej ubodal. V této době procházel kolem domu čtrnáctiletý chlapec, který okamžitě přivolal policii a záchranku a pokoušel se muži poskytnout první pomoc. Pachatel mezitím vešel zpět do domu, zamknul a šel do pokoje, kde čekal na policii. Při zatýkání nekladl odpor,“ konkretizoval závěrečné fáze brutálního činu Jan Lisický.

 

Motiv činu? Prý mu ubližovali...

Jak dále vyplynulo z policejního sdělení, motivem vraha byly zřejmě vztahy v rodině. „Na základě získaných poznatků a informací jsme zjistili, že obviněný jednal s rozmyslem a útok na jednotlivé členy rodiny si promyšleně naplánoval. Vymyslel způsob provedení činu, včetně místa a doby spáchání, vycházel z denního harmonogramu jednotlivých členů rodiny. Stejně jako to, jaké zbraně použije pro usmrcení obětí. Nejednalo se tedy o spontánní reakci v afektu,“ poznamenal šéf olomoucké kriminálky.

Jak uvedla Policie ČR, muž dosud nebyl stíhaný, při útoku nebyl pod vlivem drog ani alkoholu. „Motivem byly problémy v rodině. Před policisty vypověděl, že se rozhodl, že členy rodiny potrestá za to, jak se k němu chovali. Podle něj mu verbálně ubližovali. Konkretizovat to nijak nedokázal, uvedl jen, že šlo ´o sto a jednu maličkost´.“ Nejmladší sestra, která přežila likvidaci ostatních členů rodiny, když byla zhruba půldruhé hodiny zamčená na toaletě, je momentálně v péči odborníků. Tu vrah ušetřil, údajně proto, že mu ze všech členů rodiny ubližovala nejméně,“ dodal otřesná fakta Jan Lisický.

Vrah je ve vazbě, hrozí mu doživotí

Olomoučtí kriminalisté po nezbytných úkonech navrhli uvalení vazebního stíhání pro devětadvacetiletého muže. V pondělí 2. května odpoledne jim soudce vyhověl. „Obviněného muže poslal prostějovský soud do vazby, a to kvůli všem třem existujícím zákonným vazebním důvodům. Z obavy, že by se skrýval nebo vyhýbal trestnímu stíhání, působil na svědky a mařil tím vyšetřování nebo pokračoval v trestné činnosti,“ vysvětlil další krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. „Obviněnému muži hrozí za zvlášť závažný zločin vraždy trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest doživotí,“ doplnil.

Lidé v Kostelci měli hodiny strach. Zbytečně...

Kriminalisté pracovali rychle a trojnásobného vraha zadrželi přímo na místě činu. Jenomže kostelecká veřejnost jim oprávněně vyčítá, že nechali zdejší občany dlouhé hodiny žít ve strachu. „Ke třetí vraždě došlo okolo čtrnácté hodiny a ani já jako starosta jsem od policie neměl vůbec žádné informace o tom, zda je pachatel zadržen. Dlouhé hodiny se neslo éterem, že je snad dokonce na útěku. Naši občané měli tedy strach, navíc v té době probíhala na fotbalovém hřišti společenská akce pálení čarodějnic. Policisté mi o zadržení pachatele řekli až o půl osmé večer! Okamžitě jsem tuto informaci zveřejnil, abych naše občany uklidnil,“ postěžoval si Večerníku starosta Kostelce na Hané František Horák. „Veřejnosti v souvislosti s touto tragickou událostí nehrozilo žádné nebezpečí,“ ujistila na druhé straně mluvčí krajské policie Marie Šafářová. To je sice pravda, ale proč policie tuto uklidňující zprávu nezveřejnila už po čtrnácté hodině, když vrah byl zadržen?

Rodinné prokletí?

V rodině z Kostelce nejde o první tragédii. Před lety si podle dostupných informací vzala život matka rodiny a nejstarší bratr se oběsil. Život rodiny, v níž se udála dechberoucí tragédie tak zůstává záhadou. „Byli zvláštní. S nikým se nestýkali, vlastně prý nekomunikovali ani sami mezi sebou. Taková záhadná rodina,“ konstatovala už dříve žena ze sousedství zavražděných.

Nejkrvavější případ v dějinách

V historii celokrajské kriminalistiky jde o nejkrvavější případ všech dob. Dosud za něj byl považován tzv. pohořanský masakr z roku 1995, kdy jistý podnikatel v Pohořanech v autě pistolí doslova popravil tři věřitele, kterým dlužil peníze. Nynější případ z Kostelce na Hané ovšem vykazuje ještě větší míru brutality a chladnokrevnosti. Marek P. své oběti vraždil s časovým odstupem, v mezidobí si brousil a olejoval dýky a každé ze svých obětí zasadil více než čtyřicet ran. „I jako zkušení kriminalisté jsme byli šokováni intenzitou a brutalitou útoku,“ prozradil šéf olomoucké krajské kriminálky Jan Lisický. „Viděli a zažili jsme toho už hodně, ale tohle je opravdu něco extrémně výjimečného,“ dodal s pořádným výdechem.