Tato zpráva se rozletěla do světa už minulé pondělí ráno, kdy ji prostějovští radní zveřejnili na internetových stránkách magistrátu. Během předminulého víkendu řádili v okolí právě rekonstruovaného pivovarského rybníčku vandalové. O jejich činu se pak debatovalo také na tiskové konferenci rady města, která proběhla ve středu odpoledne.

„Někdy přemýšlím o tom, jaká je to škoda, že už neexistují středověké tresty. Za podobné činy se dřív uřezávaly ruce,“ posteskla si například Alena Rašková, náměstkyně primátora statutárního města Prostějov.

O co vlastně šlo? Během předminulého víkendu došlo na staveništi okolo pivovarského rybníčku ke značným škodám. „Neznámí vandalové ucpali odtok vrahovického rybníčku, čímž došlo k jeho opětovnému zavodnění. Dále došlo k poškození ochrany stromů, ze kterého si nepřizpůsobivá mládež udělala posezení. Polystyrenové díly někdo vytrhal z dřevěné ohrádky a vyrobil si z nich lavičky,“ uvedl další z primátorových náměstků Jiří Rozehnal.

Večerník zajímalo, zda se dá vůbec podobným vandalským činům předcházet? „Po dohodě s ředitelem městské policie sem budou mnohem častěji vysílány hlídky strážníků. Nejedná se totiž o první případ vandalského činu v této lokalitě. O kousek dál u myší díry už někdo za poslední rok čtyřikrát rozbil zrcadlo v nebezpečné zatáčce. Strážníci zde nemohou být samozřejmě pořád, ale jednal jsem také s majitelem občerstvení u pivovarského rybníčku, který slíbil, že dohlédne na své hosty a bude sledovat okolí,“ nastínil plány Rozehnal.