Městská policie Prostějov vznikla v září 1991 a v první fázi k ní nastoupilo devět strážníků. Od té doby se ale mnohé změnilo, výkony služby si v průběhu dalších let vyžádaly daleko vyšší počty ochránců pořádku, které se v současnosti zastavily na hranici rovných šedesáti. Večerník se v aktuálním tématu týdne podívá na současnou činnost městské policie, na její strukturu a rovněž na to, že věkový průměr našich strážníků je 50 let. To není málo... Bez zajímavosti nezůstává ani fakt, že fungování stojí radniční pokladnu přes 52 milionů korun. O tom všem informoval na nedávém jednání zastupitelstva Libor Šebestík, ředitel Městské policie Prostějov.

Fungování městské policie není pro radniční pokladnu zrovna dvakrát levná záležitost. „V roce 2021 hospodařila se schváleným upraveným rozpočtem 52 016 000. Investiční a neinvestiční prostředky na dotace byly přijaty v průběhu roku v celkové výši 1 034 900 korun na projekty situační prevence. Například na digitalizaci městského kamerového systému, na projekt rozšíření datového úložiště a analýzy videozáznamů MKDS či modernizaci pultu centralizované ochrany městské policie. Mimo uvedené dotace byly ve druhé polovině roku 2021 získány dotace od Ministerstva vnitra ČR na odměny pro strážníky ve výši 250 tisíc korun v rámci řešení situace covid-19. Na příjmové části městské policie bylo dále přijato v roce 2021 celkem 2 383 400 korun. Z toho na uložených blokových pokutách 796 tisíc korun, přičemž plánovaná částka byla 1 050 000 korun. Nenaplnění příjmové části na uložených pokutách je dáno pokračováním nouzového stavu covid-19 i v roce 2021 a oznamováním přestupkového jednání správním orgánům. Poplatek za odstranění ´botiček´ z vozidel byl v roce 2021 vybrán v celkové výši 120 tisíc korun. Celková příjmová stránka rozpočtu městské policie byla tedy naplněna na 2 383 400 korun, což je 158,90 % upraveného rozpočtu. Počet nařízených odtahů vozidel, která tvořila překážku silničního provozu, byl v roce 2021 proveden šestnáctkrát a za odtahy bylo přestupci uhrazeno 18 900 korun. Do příjmové stránky rozpočtu jsou zahrnuty i dotace prevence kriminality a dotace na odměny strážníkům přijaté v celkovém objemu 1 284 000 korun,“ vypočítal a nechal nahlédnout pod pokličku hospodaření Městské policie Prostějov její ředitel Libor Šebestík.

 

 

Určitě není tajemstvím, že největší náklady u městské policie tvoří – ostatně jako všude jinde -  ty mzdové. „V tomto ohledu byly do rozpočtu na rok 2022 zahrnuty náklady ve výši 43 375 000 korun včetně zákonných odvodů,“ prozradil Šebestík, který v otázce hospodaření městské policie zmínil ještě fakt, že strážníci evidují i pohledávky za občany. „Za rok 2021 bylo uloženo celkem 346 pokut na místě nezaplacených zapsaných v systému DDP v celkové částce 169 300 korun. Ve spolupráci s finančním odborem se daří tyto pohledávky vymáhat, a to i za předchozí roky. Celkem k 31. prosinci 2021 činí částka na pohledávkách ve všech položkách 945 882 120 korun a vykazuje nepatrné zvýšení oproti roku 2020. Vymáhání pohledávek připravuje a zajišťuje pracovník městské policie a předává je finančnímu odboru magistrátu. Mimo tyto pohledávky eviduje městská policie i pohledávky za úhradu odvozů do protialkoholní záchytné stanice v Olomouci, pohledávky za způsobené škody zaměstnavateli, úhrady poskytnutého vzdělání strážníkům, kteří ukončili pracovní poměr, a refundace mezd aktivních záloh.“

Pojďme nyní k organizačním záležitostem. Vedení městské policie už dlouhodobě trápí vysoký věkový průměr stávajících strážníků, a jak už předchůdce současného ředitele Šebestíka Jan Nagy Večerníku potvrdil, mladí se do služby příliš nehrnou a výběrová řízení končí často fiaskem.

„V současné době je průměrná doba zaměstnání u prostějovské městské policie dvacet let. Aktuální věkový průměr je téměř padesát roků. Jedná se tedy o zkušené pracovníky a personální stav je stabilizován. Výhledově v horizontu pěti až deseti let však dojde ke zvýšení věku strážníků, kteří musí zajišťovat běžné úkoly ve výkonu služby a s ohledem na neuropsychickou i fyzickou zátěž organizmu ve výkonu služby může nastat personální problém, zejména s odchody strážníků na penzi,“ konstatuje známou skutečnost také Libor Šebestík.

V únoru loňského roku byla schválena nová organizační struktura Městské policie Prostějov z důvodu nových úkolů, které je nezbytné zajišťovat. „Například měření rychlosti, zpracování dokumentace a tak dále. Na pozici strážník je ze zákona vyžadováno střední vzdělání s maturitou, což u nás všichni splňují. Devět strážníků má dokonce vysokoškolské vzdělání, další dva vyšší odborné. V současné době se šedesáti strážníky zajišťujeme nepřetržitý provoz, přičemž nám trvale chybí devět strážníků,“ konstatoval ředitel Městské policie Prostějov.

 

20 graf policie