Fekální vozy odsávající zapáchající vodu v lesíku pod bioplynovou stanicí ve Smržicích vzbudily u místních velkou pozornost i bouřlivé diskuse. Na základě podnětu jedné z občanek se má celou záležitostí zabývat Inspekce životního prostředí. Vedení bioplynky razantně popírá, že by došlo k jakémukoliv úniku, fekální vozy měly odsávat dešťovou vodu, která stekla z okolních polí.

Bioplynová stanice ve Smržicích funguje v areálu na okraji obce už osm let. Vlastní ji stejná firma jako oba obří skleníky na pěstování rajčat na katastru Smržic a Kostelce na Hané. Místní občany nedávno zaujaly fekální vozy odsávající v průběhu uplynulých týdnů lagunu, jež se vytvořila v lesíku pod bioplynovou stanicí v bezprostřední blízkosti silnice spojující Smržice s Čelechovicemi na Hané. „Plní se to tam močůvkou, jde z toho hrozný smrad! Už měsíc to tam vysávají fekálními vozy. Předpokládám, že jde o únik z bioplynové stanice, je to přímo pod ní. Hrozí, že všechny stromy v okolí uschnou,“ napsal do redakce Večerníku jeden z místních.

Vedení Smržic potvrdilo, že s podnětem ohledně celé záležitosti se již setkalo. „Podala jej jedna z občanek. My jsme to dle zákona postoupili do Prostějova na odbor životního prostředí. Následně by se tím zřejmě měla zabývat Inspekce životního prostředí. V jaké fázi to ovšem aktuálně je, nevím,“ potvrdil starosta Smržic Aleš Moskal.

Prý je to zbytečný humbuk...

Podle vedení bioplynové stanice jde o naprosto zbytečný humbuk. „K žádnému úniku z naší stanice v žádném případě nedošlo. Jde o to, že do rybníčku stekla dešťová voda z polí a částečně i z našeho areálu, který byl vyasfaltován. To ovšem k dlouhodobě deštivému počasí není opravdu nic zvláštního. Také je přirozené, že když se někde usadí větší množství vody, tak začne kvasit. My jsme to v dobré víře asi tři týdny nechali odsávat. Už je to téměř hotové, dál v tom již pokračovat nebudeme,“ rozhorlil se provozní ředitel bioplynové stanice a peletárny Milan Zouhar.