Už třetí měsíc za sebou přicházejí z Úřadu práce pozitivní statistiky, které i nyní aktuálně dokládají skutečnost, že lidí bez práce je čím dál tím méně. V dubnu poklesl celkový počet uchazečů o zaměstnání v Olomouckém kraji na 13 435, počet hlášených volných pracovních míst se snížil na 10 100 a podíl nezaměstnaných osob na 3,1 procenta. Obdobná situace je také konkrétně v prostějovském regionu, kde rovněž ubylo nezaměstnaných, ovšem naopak se zvyšuje poptávka firem, které nabízejí volná pracovní místa.

 

K 30. dubnu evidovala Krajská pobočka v Olomouci Úřadu práce ČR celkem 13 435 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 836 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku pak dokonce o 3 998 osob! „Z tohoto počtu bylo 12 249 dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let, což je o 820 méně než na konci předchozího měsíce a ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl jejich počet nižší o 4 332,“ informoval Jaroslav Mikšaník, hlavní analytik trhu práce Úřadu práce ČR, Krajské pobočky v Olomouci.

V průběhu čtvrtého měsíce letošního roku bylo nově zaevidováno 1 828 osob. Ve srovnání s minulým měsícem je to o 150 méně a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku o 177 více. Z evidence během dubna odešlo celkem 2 664 uchazečů. „Bylo to o jednapadesát lidí více než v předchozím měsíci a o 185 osob více než ve stejném měsíci minulého roku. Do zaměstnání z nich ve sledovaném měsíci nastoupilo 1 955, to je o 98 více než v předchozím měsíci a o šestnáct než ve stejném měsíci minulého roku. Dále 375 uchazečů o zaměstnání bylo umístěno prostřednictvím úřadu práce, což je o 75 více než v předchozím měsíci a o 88 méně než ve stejném období minulého roku,“ přidal tradičně velice podrobně Mikšaník s tím, že 709 uchazečů bylo vyřazeno bez umístění.

Vývoj nezaměstnanosti byl ve všech regionech Olomouckého kraje stejný – nezaměstnanost tam klesla. Nejvíce se počet snížil na Olomoucku (o 309 osob), přičemž k největšímu procentuálnímu poklesu nezaměstnanosti došlo na Jesenicku (- 13 %). Co se týká prostějovského regionu, zdejší pobočka Úřadu práce evidovala k 30. dubnu 1 746 lidí bez práce, z toho 1 128 žen. „V tomto regionu je pak 1 870 volných pracovních míst a podíl nezaměstnaných osob zde činí 2,3 procenta,“ uvedl Jaroslav Mikšaník. 

Ke konci dubna bylo evidováno na Úřadu práce ČR, Krajské pobočce v Olomouci 7 026 žen. Jejich podíl na celkovém počtu uchazečů činil 52 %. „V evidenci bylo 2 300 osob se zdravotním postižením, což představovalo 17 % z celkového počtu nezaměstnaných. Ke konci tohoto měsíce bylo také registrováno 642 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých, jejichž počet poklesl ve srovnání s předchozím měsícem o 22 osob a ve srovnání se stejným měsícem minulého roku byl nižší o 165 osob. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli pěti procenty,“ prozradil Mikšaník.

 Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 4 384 uchazečů o zaměstnání, což je 33 % všech uchazečů vedených v evidenci. Podíl lidí bez práce, to je počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let k obyvatelstvu stejného věku, meziměsíčně poklesl na 3,1 %. „To je o 0,2 procentního bodu méně než celorepubliková hodnota,“ připomněl hlavní analytik trhu práce Úřadu práce ČR, Krajské pobočky v Olomouci.

 

Jednotlivé grafy najdete ZDE: