Zástupci vedení magistrátu na středeční tiskové konferenci rady města přiznali, že dosud nemají vysoutěženou dodávku elektrické energie a plynu pro potřeby města na léta 2023 až 2024. Dodavatelé totiž nabízejí přemrštěné ceny, které se rovnají až šestinásobku toho, co platil úřad za rok 2021 a v letos. Stále tedy zůstává otázkou, za jakou cenu město sežene dodavatele energie pro veřejná osvětlení, magistrátní budovy, školy, mateřinky a podobně. „Čeká nás velký problém,“ připustil František Jura (ANO 2011), primátor Statutárního města Prostějova.

Nový dodavatel elektrické energie i plynu měl vzejít z elektronické aukce, kterou město podstoupilo v dubnu tohoto roku. „Ta ale bohužel dopadla neúspěšně, protože námi požadovanou cenu zvýšenou pouze koeficientem 1,3 nechtěl žádný z dodavatelů akceptovat. V radě města jsme se tedy shodli na prodloužení lhůty pro zajištění dodavatelů elektrické energie a zemního plynu prostřednictvím vysoutěžení v e-aukci na PXE burze Praha až do konce června tohoto roku,“ sdělil první náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Z této aukce by měl vzejít dodavatel pro centrální nákup elektrické energie a zemního plynu na roky 2023 a 2024, a to formou jednacího řízení bez uveřejnění nákupem energií na komoditní burze. „Pokud by se do tohoto nově stanoveného data nepodařilo dodavatele elektřiny nebo plynu získat, budeme hledat alternativní postup a jinou strategii nákupu,“ dodal Pospíšil s tím, že v současnosti dodavatelé energií nechtějí uzavírat nové kontrakty.

O tom, že ceny energií i vlivem války na Ukrajině raketově stoupají nahoru, vědí i běžní občané. „Žádný z velkých hráčů na trhu, ať už je to ČEZ, nebo Pražská plynárenská nechce v tuto chvíli uzavírat žádné smlouvy s velkoodběrateli. Nikdo totiž neví, jak šíleným tempem se vyvinou ceny energií v nejbližších týdnech a měsících. Jen pro příklad, nedávno jsme dostavěli klubovnu pro domamyslické hasiče a trvalo nám tři měsíce, než jsme pro tento objekt sehnali dodavatele plynu. Nakonec se to povedlo, ale za šestinásobek ceny z loňského roku! Pokud by se takto vyvíjely ceny energií dále, tak město by pro léta 2023 a 2024 platilo za elektřinu i plyn dohromady až 300 milionů korun! Dosud máme na roky 2021 a 2022 nasmlouvanou částku padesát milionů korun,“ vypočítal první náměstek primátora. Upozornil také na to, že současný dodavatel plynu požaduje po městu Prostějov už navýšení ceny v roce 2022!

Turbulentní vývoj v oblasti dodávek elektřiny se totiž nevyhýbá ani městům, jako je Prostějov. Současný dodavatel elektrické energie společnost Pražská plynárenská nedávno informovala o záměru navýšení cen za odebrané dodávky v rámci již vysoutěžené veřejné zakázky na centrální nákup elektrické energie a zemního plynu pro statutární město Prostějov za roky 2021 a 2022. „Město i jím zřizované organizace mají fixní cenu na období do konce roku 2022. Dle stanoviska Pražské plynárenské by se navýšení cen nemělo dotknout zákazníků právě s fixní cenou, což je náš případ. Kdyby Pražská plynárenská ukončila svoji činnost, všechna naše odběrná místa by přešla do režimu dodavatele poslední instance. Zde můžeme zůstat po dobu šesti měsíců. Aktuálně se ale ukončení činnosti společnosti nepředpokládá,“ konstatoval Jiří Pospíšil.