Oprýskané, šedivé a nevzhledné. I tak můžou vypadat obce v České republice. Jsou ale takové, které se snaží podpořit opak. Mezi ně patří i Nezamyslice, které pravidelně vypisují dotační titul. Ten pamatuje na opravu fasád domů a stejně tak budování vjezdů k rodinným domům. I v letošním roce úřad městyse dotaci vyhlásil včetně jedné změny.

„Oproti dřívějším letům rozdáváme trochu více. Bývala stovka na metr a 150 korun při zateplení. A nyní je to 150 a 200 korun. Dobrovolně jsme přidali z důvodu navýšení ceny stavebních materiálů,“ objasnil Večerníku Vlastimil Michlíček, starosta Nezamyslic.

Dotace má však několik podmínek. Při zateplení a zároveň opravě fasád musí předně jít o budovy starší dvaceti let. A žadatelem musí být majitel nemovitosti v katastru Nezamyslic. Městys zároveň poskytne maximálně 50 % částky potřebné na stavební úpravy. „Počítáme zhruba s počtem do deseti zájemců. Každý rok rozdělujeme něco málo přes sto tisíc korun,“ nastínil starosta.

Už nyní úřad eviduje několik žádostí. „Zájemců určitě dost bude. Máme pozitivní ohlasy a některé žádosti už jsou i podané,“ sdělil Michlíček.

Žadatelé se mohou se žádostí o dotaci obracet na nezamyslický úřad do konce května.