Tak už se to blíží! Do konce května by měla být dokončena projektová dokumentace na výstavbu polyfunkčního domu v Konici. Bezprostředně poté chce investor požádat o stavební povolení. V přízemí objektu bude fungovat prodejna CBA, nahoře se pak počítá s deseti byty, součástí projektu je i parkoviště. Z Prostějovska tak zmizí jeden velký STÍN MINULOSTI posledních let.

Rozlehlý objekt by měl vyrůst na místě zchátralých budov bývalé Kožetvorby a Hygie v dolní části hlavního náměstí v Konici. Historie Kožetvorby v Konici se začala psát v roce 1934. Vznikla v objektu bývalého zájezdního hostince, kam na pivo chodil i proslulý konický rodák „strýc Pepin“ známý z knihy Bohumila Hrabala Postřižiny.

Kožetvorba coby družstvo invalidů svoji produkci zaměřovala na obuv. Svého času se jednalo o jednoho z největších zaměstnavatelů ve městě. V roce 2001 se společnost kvůli četným dluhům dostala do konkurzu. Od té doby rozlehlý objekt v dolní části konického náměstí chátral. Dlouholetý soukromý vlastník se o zdemolované objekty stojící v samém centru Konice absolutně nestaral. Nakonec se do celé záležitosti vložilo město, které je odkoupilo za 3,3 milionu. Zanedlouho je i s pozemky za 4,4 milionu prodalo. Přede dvěma lety byla zbourána Kožetvorba i přilehlá Hygie. Od té doby volný prostor vyhlíží nové využití. „Projektová dokumentace na výstavbu polyfunkčního domu by měla být dokončena do konce května, ihned po jejím dokončení budeme žádat o stavební povolení. Oproti plánům projekt zatím doznal pouze kosmetických změn,“ potvrdil Večerníku předseda družstva CBA CZ Roman Mazák, kterého jsme se zeptali, zda lze odkrýt plánovaný termín zahájení výstavby? „Zatím ne. Záležet bude na vydání stavebního povolení a také na tom, jak dopadne plánovaný archeologický průzkum,“ zareagoval.