Už v polovině června se Olomoucký kraj dozví jméno nové Vesnice roku. Letos se do soutěže přihlásilo hned 18 obcí. Pro nejlepší účastníky připravilo hejtmanství statisícové odměny, které poslouží k dalšímu rozvoji vesnic. Soutěž se koná po dvouleté covidové přestávce. 

„Těší mě, že se obce do této soutěže stále hlásí. Svědčí to o jejich zdravém sebevědomí a chuti ukázat ostatním, že se mají čím pochlubit,“ řekl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Soutěžící, kteří obsadí první, druhé a třetí místo se v krajském kole podělí o finanční dar ve výši 400 tisíc korun. Kraj také udělí speciální příspěvek dalším čtyřem úspěšným, a to ve výši 50 tisíc korun. Na finanční odměnu se mohou těšit i ocenění zlatou cihlou.

Mezi přihlášenými obcemi jsou letos Bělkovice-Lašťany, Čelechovice na Hané, Dobrochov, Dřevnovice, Horní Újezd, Loštice, Moravičany, Němčice nad Hanou, Nemile, Písečná, Postřelmůvek, Radvanice, Rakov, Slatinice, Střeň, Svésedlice, Ústín a Vernířovice. Všechny zúčastněné obce navštíví v následujících dnech komise, která je bude hodnotit. 

„Body se sbírají například za investiční činnost, spolkový život, úspory energií nebo rozvoj informačních technologií. Chci poděkovat všem obcím, které se do soutěže přihlásily a chtějí tak inspirovat ostatní,” uvedl Jan Šafařík, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro rozvoj venkova.

Vítěze Vesnice roku vyhlásí hejtman Olomouckého kraje ve středu 15. června. Slavnostní předání ocenění proběhne ve vítězné obci 24. srpna.