Vítěz architektonické studie nové podoby celé jižní části centra Prostějova je už dva roky znám, zastupitelé dokonce v roce 2021 schválili možnost města vzít si bankovní úvěr ve výši 180 milionů korun na pokrytí nákladů rekonstrukce budovy Společenského domu.

Už letos tak měla být jedna z finančně nejnáročnějších investic města za poslední léta zahájena. Neděje se ale nic. I když město díky soudnímu rozhodnutí vyrvalo „Kasko“ ze spárů developerské společnosti Manthellan, jeho kýžená rekonstrukce se odkládá na neurčito. Proč, to se prostějovští radní snažili vysvětlit na středeční tiskové konferenci.

Důvod je ovšem jasný, a to současné ceny stavebních prací. „Vzhledem k enormním nárůstům cen, které nastaly za poslední dva roky, se z původní odhadované ceny za kompletní rekonstrukci budovy Společenského domu ve výši 200 milionů korun aktuální náklady vyšplhaly až k hranici 350 milionů korun. A to je vysoko na rámec možností rozpočtu města Prostějova v oblasti stavebních investic,“ objasnil odklad celé rekonstrukce Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora pro stavební investice v Prostějově.

Magistrát tedy nyní hledá cestu, jak zajistit skutečně efektivní opravy. „Zadali jsme studii proveditelnosti, která bude zpracována do konce června. Má nám ukázat cestu, které části budovy ‚Kaska‘ jsou v tuto chvíli nezbytně nutné rekonstruovat. Poté to nastavíme tak, abychom rekonstrukci spojili dohromady v těch oblastech, které nebudou vyžadovat opětovné bourání či otvírání některých částí budovy. To by bylo mnohonásobné zřizování staveniště,“ nastínil záměry vedení města Rozehnal. „Musíme si uvědomit, že v budoucnu chceme řešit celou lokalitu jižní části centra města, tedy parkoviště po bývalé sodovkárně, další plochy u Společenského domu a pochopitelně také tržnici. A ceny za stavební práce narostly za poslední dva roky natolik, že toto komplexní řešení by nás mohlo přijít i na půl miliardy, možná i víc...,“ pokrčil rameny náměstek primátora pro stavební investice v Prostějově s tím, že takovou sumu peněz si v tuto chvíli radnice nemůže dovolit investovat. „Samozřejmě v plánech na rekonstrukci ´Kaska´ počítáme s různými dotacemi. Ovšem i v tomto ohledu nastal problém. Obecně se objem jak z evropských fondů, tak i z českých ministerstev a rovněž Olomouckého kraje ztenčuje, protože ekonomická situace není dobrá, navíc se stále zhoršuje. Nemůžeme tedy nyní čekat, že dostaneme takové dotace, které jsme si přáli. A to je rovněž jeden z důvodů, proč jsme rekonstrukci budovy Společenského domu odložili,“ přidal Jiří Rozehnal.

V tuto chvíli tedy není vůbec jasné, kdy přesně se magistrát pustí alespoň do té nejnutnější rekonstrukce budovy, která je stále víc v dezolátnějším stavu. „Ještě vloni jsme si nechali zpracovat odhad nákladů při třech variantách oprav ‚Kaska‘. Ta první byla za sedmdesát milionů korun, ovšem v tomto případě by šlo jen o jakési ‚flikování‘ těch nejzávažnějších věcí nutných k rekonstrukci. Střední varianta počítala s náklady ve výši sto padesáti milionů, třetí ‚nejluxusnější‘ pak ve výši tříset milionů korun. Upozorňuji ale, že tyto odhady byly provedeny na základě cen stavebních prací v loňském roce. V letošním jsou ceny už minimálně o polovinu vyšší! Budeme ale v blízké budoucnosti hledat zlatou střední cestu. Obávám se ale, že to už bude úkol pro nové vedení města, které vzejde z podzimních komunálních voleb,“ vyjádřil se také první náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Večerník na tiskové konferenci rady města položil také otázku, zda by nebylo mnohem levnější stávající budovu Společenského domu zbourat a postavit na jejím místě nový kulturák?! „Možná by to levnější bylo. Ovšem zase jsme u cen. Za poslední dva roky také neuvěřitelně rychle vzrostly ceny za demoliční práce a zároveň za ekologickou likvidaci stavebního materiálu. A výstavba nového kulturáku by také nebyla za hubičku,“ odvětil náměstek Rozehnal.