Stala se součástí literatury, dětských her, sedával pod ní básník Petr Bezruč. Byla pak poškozena a kvůli výstavbě sportovní haly málem i skácena, ale místní ji vždy dokázali zachránit. Řeč je o lípě v Kostelci na Hané přezdívané Kostelecké krbál. Ta byla začátkem letošního roku nominována v anketě Strom roku v kategorii Strom hrdina. A tento titul nakonec získala! Spolu s ní byl oceněn také kostelecký projekt na záchranu čtyř starých lip rostoucích u obrázku sv. Františka v Romži.

Lípa v Kostelci je stará zhruba 150 let a obvodem kmene čtyři metry se zatím blíží skutečným listnatým velikánům. Nicméně se k ní váže zajímavý příběh. I po letech se zelená hlavně díky zarputilosti i péči některých lidí. „Původně  shlížela na pěší cestu. V roce 1997 však byla při stavbě sportovní haly přesunuta. Kořeny i větve stromu byly výrazně poškozeny, strom navíc začal hnít. Vznikla v něm také dutina a strom začal usychat,“ popsal nadšenec Karel Novák, který si záchranu lípy vzal za svou.

I díky tomu se strom podařilo zachránit. „Razantně jsme snížili výšku stromu, aby se zabránilo rozlomení kmene. Pahýly velkých větví pak vytvořily nové prostory pro živočichy. V okolí stromu jsme odstranili dlažbu a půdu mulčujeme. Věříme, že se díky tomu v dalších letech budeme z lípy těšit nejen my, ale i živočichové, kteří ji obývají,“ dodal Karel Novák, který podal návrh na nominaci. K ní se kromě dalších připojil i PROSTĚJOVSKÝ Večerník.

 

Stromy potřebují péči 

V polovině května byli zveřejněni finalisté soutěže Strom roku, pro které lidé budou moci od 20. června hlasovat. Vedle hlavní soutěžní kategorie porotci vybrali také pětici nesoutěžních Stromů hrdinů – dřevin, které ohrožuje lidská činnost nebo čelí nepříznivým podmínkám. A právě mezi nimi se objevil také Kostelecké krbál. „Staré a poškozené stromy zůstávají stát jen v tom případě, že je zde lidé chtějí,“ komentoval Karel Novák, jenž by uvítal, pokud by v okolí lípy došlo k další výsadbě.

Aktuálně se strom dočká dalšího ošetření. A nebude sám! To samé čeká i další čtyři lípy rostoucí u bývalého sakrálního místa u obrázku sv. Františka v Romži. Právě záchranu těchto lip velkolistých, kterým hrozí poškození okolním porostem, vybrala odborná porota jako vítěze historicky první Ceny Ondrášovka. Ta je spojena s finanční prémií 50 tisíc korun.

Více se o stromu hrdinovi mohou nejen místní dozvědět v úterý 31. května od 8:00 hodin, kdy se u něj bude konat setkání s lidmi, kteří mají organizaci ankety na starost.