Muž z Čelechovic na Hané se už několik let baví tím, že pomocí detektoru vyhledává kovové předměty pod zemí. Jak je patrné z videozáznamu, který muž redakci poslal, při jedné takové výpravě našel v lese poblíž Velkého Kosíře munici ze druhé světové války. Neváhal a svůj objev okamžitě nahlásil policii.

„V pátek 13. května byla policejní hlídka vyslána do katastrálního území obce Slatinky, odkud jsme přijali sdělení o nálezu předmětu připomínajícího munici ze druhé světové války, kterou zde našel oznamovatel detektorem v lesním porostu. Na místě bylo zjištěno, že uvedený předmět leží zhruba šedesát metrů od příjezdové cesty směrem na Velký Kosíř,“ potvrdila Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Po ohledání předmětu policisty byl na místo přivolán pyrotechnik, který uvedl, že se jedná opravdu o válečnou munici, konkrétně o dělostřelecký granát ráže 10 milimetrů. „Na místě si ho také ihned převzal a převezl k bezpečnému zneškodnění,“ dodala Zajícová.