Kořeny jsou naše sny, kmen opora, květy smích a listí činy. I takové přirovnání života lidí a stromů se objevilo na kmeni jedné z třešní, která byla zasazena v rámci třetího prostějovského komunitním sázení. To se konalo v sobotu 30. dubna zhruba v polovině cyklostezky spojující Prostějov s Bedihoštěm. Dobrovolníci i díky organizátorům z řad prostějovské radnice zasadili všech plánovaných 23 stromů.

Stezka ve směru na Bedihošť vedoucí kolem železniční tratě se mezi aktivnějšími Prostějovany těší značné oblibě. Svého času v těch místech mohla kolem vás proběhnout i wimbledonská vítězka Petra Kvitová, která si tak pravidelně zlepšovala fyzičku. Rodiny s dětmi pak zase uvítají, že na jejím konci v Bedihošti najdou velmi dobře vybavené hřiště.

Zhruba uprostřed cesty se nachází travnatý remízek, na němž se uskutečnilo v pořadí již třetí komunitní sázení. To první se loni konalo v Čechůvkách, druhé pak na opačném konci Prostějova v Čechovicích. Stromy nakoupilo město Prostějov, jež pak ve spolupráci se zaměstnanci společnosti FCC, městskou policií a dalšími dobrovolníky připravilo nejen vše potřebné pro sázení, ale také drobné poznávací hry pro děti i následné občerstvení v podobě opékání špekáčků. Na příchozích pak bylo pouze stlouct opěrné kůly a zaházet připravené jámy. Zároveň na stromy umístili své vzkazy, čímž se zavázali, že o stromy budou v rámci svých možností do budoucna také pečovat. „Jsem nadšena z toho, že se tentokrát podařilo mezi lidi udat všech připravených 23 stromů, čtyři z nich jsou okrasné a devatenáct z nich ovocných. Lidem tak přinesou užitek nejen v podobě kyslíku, ale i sladkých třešní, hrušek či jablek,“ libovala si náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová, která si vzala organizaci celé akce za svou a přímo na místě fungovala v roli svědomitého provianťáka. „V budoucnu by zde mělo vzniknout i nějaké posezení,“ zmínila se Sokolová.

Čilý ruch poutal pozornost i náhodných cyklistů, bruslařů či běžců. „Je to paráda vidět tolik lidí sázet stromy. Člověku se hned zlepší nálada,“ pochvaloval si známý prostějovský fotograf Bob Pacholík, který kolem náhodou projížděl se svojí partnerkou na kole.

Další komunitní sázení by se mělo konat opět letos na podzim. „Tentokrát budou na řadě Vrahovice,“ prozradila Sokolová.