Kdysi zachránil život kamarádovi, bohužel nikdo jemu podobný se v jeho blízkosti v kritické chvíli neobjevil... Na začátku uplynulého týdne vyšlo najevo, že mužem, který v pátek 20. května přeplaval plumlovskou přehradu, aby jen pár metrů od břehu pláže U Vrbiček skončil pod hladinou, byl dlouholetý příslušník 102. průzkumného praporu z Prostějova.

Stanislav Lánský (†53) od roku 2011 působil jako náčelník tělesné výchovy praporu a měl tak na starost fyzickou zdatnost elitních vojáků. O to paradoxněji se jeví jeho předčasná a naprosto nečekaná smrt. Rodina a četní přátelé se se Stanislavem Lánským rozloučí právě dnes, tj. v pondělí 30. května, od 10:45 v Obřadní síni Městského hřbitova v Prostějově.

Stanislav Lánský z Olomouce v Prostějově působil v prostějovských kasárnách jako instruktor boje zblízka a instruktor vojenského plavání. Stal se mimo jiné prvním českým reprezentantem a zároveň dvojnásobným medailistou z mistrovství světa v bojovém umění Jiu Jitsu. Ve svých letech byl stále aktivním výsadkářem. Stručně řečeno to byl opravdu sportovec tělem i duší. „I v zimě jste ho mohli vidět plavat na olomouckém jezeru Poděbrady nebo i za hustého sněžení jet ráno na kole z Olomouce do Prostějova do zaměstnání a odpoledne zpět. Působil také jako instruktor sebeobrany, pravidelný dobrovolný dárce krve, vedoucí na dětských táborech či nadšený potápěč,“ zavzpomínali na Facebooku na svého kolegu, hlavně pak výborného kamaráda členové 102. průzkumného praporu. „Sám kdysi na tréninku zachránil život kamarádovi, on už ale takové štěstí neměl. A bylo to právě jeho milované plavání, které se mu nakonec stalo osudným. Stando, odpočívej v pokoji a vždy modré nebe nad hlavou, kamaráde. Rodině a všem pozůstalým vyjadřujeme upřímnou soustrast,“ vzkázali tvrdí chlapi ze „stodvojky“, které zpráva o nenadálém odchodu jednoho z nich skutečně zasáhla.

V osudný den uspěl na střelecké soutěži

Stanislav Lánský byl mimo jiné také členem prostějovského Klubu výsadkových veteránů (KVV). „Byl to vstřícný kamarád, který neuměl říci ne a vždy pomohl s organizací a přípravou jakýchkoli akcí, pokud mu to čas dovolil. V osudný pátek dopoledne se ještě zúčastnil 9. ročníku memoriálu Františka Mansfelda ve střelbě z pistole, kde jako družstvo obsadil druhé místo. Odpoledne si zajel zaplavat na přehradu. Bohužel voda, kterou měl tak rád, se mu stala osudnou. Stando, odpočívej v tom výsadkovém nebi v klidu a v pokoji,“ napsal Jindřich Starý z KVV Prostějov.

Podobných často velmi dojemných vzkazů se objevila opravdu nebývalá záplava. „Takových hodných a ochotných lidi, jako jsi byl Ty, je opravdu málo. Vždy jsi mi poradil a pomohl. Na sport jsi byl odborník. Odpočívej v pokoji, kamaráde. Budeš nám moc chybět,“ napsal například Petr Gottwald.

Lánský zemřel jen pár metrů od břehu, utopil se v hloubce zhruba 1,5 metru. To nasvědčuje tomu, že jej po přeplavbě mohla postihnout nenadálá srdeční slabost. Zasahující hasiči vyjádřili politování nad tím, že nikdo z přítomných v sobě nenašel dost odhodlání k tomu, aby jej z vody včas vytáhl. Následná resuscitace po minimálně 18 minutách pod vodou již byla neúspěšná.