Náhlá smrt starší ženy, zvláštní chování jejího syna, kterého si nakonec odvedli policisté. A řeči o tom, že paní měla mít údajně zlomený vaz. To vše rozpoutalo mezi některými sousedy vysokého paneláku v Dolní ulici bouřlivou „šeptandu“ ohledně možné vraždy. Policie případ skutečně vyšetřuje, dle kriminalistů však v tomto případě zatím nic nenasvědčuje tomu, že by mělo dojít k násilnému trestnému činu. Než jsme získali policejní vyjádření, zjišťovali jsme okolnosti případu přímo na místě. V rámci ochrany údajů jsme se však rozhodli identitu inkriminovaných osob nezveřejňovat.

„Víte, o tom, že v tom prvním vysokém paneláku v Dolní ulici došlo k vraždě? Syn měl zabít svoji starou maminku, se kterou žil.“ To byla prvotní informace, která se po telefonu donesla do redakce Večerníku v souvislosti se zásahem kriminalistů, k němuž došlo v neděli 6. prosince.  Ten nám přímo na místě potvrdilo hned několik svědků. „Venčil jsem zrovna psa, když dorazil policejní anton, do něhož naložili muže. Vídával jsem ho tu chodit s velkým, často otevřeným batohem. Byl to takový podivín,“ potvrdil nám jeden z mužů ze sousedního domu.

Mezi některými lidmi se začalo otevřeně hovořit o možné vraždě. „Přijela nejdřív sanitka, vystoupili z ní zdravotníci, kteří jezdí k pacientům s covidem. Pak dorazili policisté, nakonec i vůz pohřební služby. Zaslechla jsem, jak se mezi sebou bavili, že nejhorší na tom je, že ta paní měla zlomený vaz,“ prozradila žena, která v době přítomnosti Večerníku uklízela před domem.

Měli hezký vztah, nikdy se nehádali

Hned několik lidí pak potvrdilo, že syn nesl smrt své maminky velmi těžce. „Umřít měla snad již v sobotu, oni ho ten den pak našli, jak leží venku na lavičce. Vypadal jako opilý, ale myslím si, že nebyl, on totiž nikdy nepil. Naříkal, že ho hrozně bolí noha. I sami policisté jej museli odvézt na kolečkovém křesle,“ popsala další průběh události svědkyně.

Večerníku se podařilo zkontaktovat i obyvatelku domu, která byla s matkou i synem v častém kontaktu.  „O všem vím, ale nemyslím si, že by ji zabil. Jestli měla opravdu zlomený vaz, tak se jí mohla třeba zatočit hlava a sama někde upadnout. Byla už hrozně křehká. Oni dva mezi sebou měli opravdu hezký vztah, nikdy se nehádali. Ona sice na tom nebyla zdravotně vůbec dobře, hodně zhubla, z bytu nevycházela a občas mluvila o tom, že by nejraději umřela, ale to občas může napadnout každého staršího člověka obzvláště v podobné situaci. On se o ni celou dobu moc hezky staral, zastal všechny domácí práce. Jediné, co je snad trápilo, byl nedostatek peněz,“ tvrdí žena, která za oběma do jejich bytu pravidelně docházela a vypomáhala jim. „Naposledy jsem ji viděla ve čtvrtek, ještě mi říkala, ať jí přinesu ‚mikuláše‘,“ posteskla si s tím, že jmenovaná být nechce.

Policie: vraždě zatím nic nenasvědčuje

Policisté se případem skutečně zabývají, nicméně dle jejich oficiálního vyjádření zatím nic nenasvědčuje tomu, že by v Dolní ulici mělo dojít k vraždě. Smrt své maminky měl přitom policistům ohlásit právě její syn. „V rámci dosavadního šetření náhlého úmrtí osmasedmdesátileté ženy nebyly zjištěny okolnosti, které by nasvědčovaly cizímu zavinění. Syn zemřelé policisty jako oznamovatel následoval pouze k podání vysvětlení. Ve věci byla nařízena soudní pitva,“ informoval František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje pro Územní odbor Prostějov.

Co přesně se stalo, není tedy doposud úplně známé. Muž měl být po výslechu propuštěn, v bytě, kde žil se svojí maminkou, se ho však Večerníku opakovaně zastihnout nepodařilo. Svůj mobilní telefon koncem uplynulého týdne nezvedal.