Skutečnost, jež před šesti lety vzbudila bouřlivé reakce a rozpoutala vlnu vyhrožování i mstivosti. Do redakce Večerníku tehdy doputoval dvacetiminutový videozáznam, na kterém bylo možné vidět gang pytláků kuchajících obrovského jelena, jehož s největší pravděpodobností nezákonně zastřelili. Dle výpovědí svědků se tehdy nejednalo o nic výjimečného. Stejná parta měla řádit v lesích okolo Dětkovic, Myslejovic a Křenůvek už pět let. A to i přesto, že stejné video i řadu indicií měla k dispozici již několik měsíců prostějovská policie. S výrazným odstupem času Večerník zjišťoval, zda se aktéry podařilo potrestat a zda myslivce tento výrazný STÍN MINULOSTI trápí i nadále.

Sami pytláci měli na videozáznamu odhadovat cenu mrtvého jelena na více jak sto tisíc korun. Přitom měli v té době zvěřinou zásobovat restaurace po celém Prostějově a okolí. Zabít měli stovky kusů zvěře – jeleny, srnce, daňky i kance. „Přijedou v noci velkým terénním autem se světlomety, k dispozici mají i speciální vojenské přístroje na noční vidění. Auto postaví na okraj pole nebo na lesní cestu. Rozsvítí světlomety a hned střílejí. Během několika minut mají vyděláno, naloží zastřelenou zvěř a zmizí,“ popsal v roce 2016 Josef Hýbl, starosta Dětkovic, který byl a stále je také starostou Honebního společenstva Určice-Myslejovice.

Právě on tehdy ostře kritizoval nečinnost policie, která měla mít veškeré důkazy k dispozici. „Co se divím? Vždyť šéfem celého gangu je bývalý policista! Jeho totožnost je zřetelná i z videozáznamu,“ dodal Hýbl, jehož jsme se s odstupem času zeptali, jak se celá situace vyvinula. „Vyšumělo to úplně do ztracena, nikdo konkrétní nebyl ani obviněn ani potrestán, což je vzhledem k předloženým důkazům nepochopitelné...,“ posteskl si muž, který se po zveřejnění materiálu setkal ze strany nejrůznějších lidí s vyhrožováním i osobními útoky. Pozitivní však bylo, že se plundrování lesů přece jen podařilo zastavit. „Občas ještě něco najdeme, ale už je to mnohem lepší. Ono to může být i tím, že zvěře celkově výrazně ubylo,“ srovnal Josef Hýbl.

S tímto stavem se ovšem myslivci nehodlají smířit, do přírody vypouštějí zejména drobnou zvěř, ale všechna zvířata musí čelit mnohým nástrahám. „Úhyny jsou stále velké zejména kvůli dravcům a škodné. Zásadní problém představují také srážky s auty, odhaduji, že v honitbě dojde tak až ke dvaceti střetům se zvěří ročně. Často k nim jezdíme v noci, mnozí z řidičů to však vůbec neohlásí a my pouze najdeme zdechlinu v příkopu,“ uzavřel smutně Josef Hýbl.