Přesně před deseti lety byl z obchodního rejstříku coby předseda představenstva OP Prostějov vymazán Milivoj Žák. Byl to přitom teprve druhý muž v této funkci, před ním ji zastával pouze František Tuhý. Oba po několik let bydleli jen pár metrů od sebe ve vilách v bezprostřední blízkosti plumlovského kostela. Zatímco František Tuhý s manželkou svůj dům stále obývá, jeho následník Milivoj Žák se po rozvodu z Plumlova odstěhoval, a to zřejmě na samý severovýchodní konec republiky. Až tam s sebou zřejmě potáhne dlouhý STÍN MINULOSTI, který pád někdejšího oděvního gigantu provázel...

 

Letos v květnu to bude 12 let, co byl vyhlášen bankrot legendárního OP Prostějov. Po jeho pádu zůstaly dluhy ve výši více jak dvě miliardy korun, jen některé z nich se podařilo následným rozprodejem majetku splatit. Ten prakticky skončil v roce 2012, o čtyřiadvacet měsíců později skoncovala s budovami někdejšího podniku více jak tuna dynamitu.

Většinovým vlastníkem OP Prostějov byl v jeho porevoluční historii František Tuhý, který až do roku 2008 zastával funkci předsedy představenstva. Následně jej za dosti dramatických okolností nahradil jeho dlouholetý spolupracovník Milivoj Žák.

Soudy vinu neprokázaly

Oba muži byli v souvislosti se svým působením v OP Prostějov souzeni. František Tuhý byl sice po dlouhém a pečlivém procesu krajským soudem odsouzen za zpronevěru na pět let do vězení a úhradu škody ve výši 26,3 milionu korun. Uvedenou částku si dle rozsudku nechal na odměnách vyplácet bez vědomí ostatních akcionářů. Vrchní soud v Olomouci však tento závěr po čtyřech měsících zrušil. I v dalších kauzách pro Oděvní podnik nevýhodných pronájmů byl Tuhý osvobozen.

Podobně tomu bylo v případě Milivoje Žáka, který byl obžalován, že za jeho působení docházelo k tunelování krachujícího OP Prostějov prostřednictvím narychlo zřízené společnosti Oděvy Praha. Ta inkasovala peníze za zboží vyrobené v Prostějově. Vzniknout tak měla škoda nejméně 4,5 milionu korun. Žák se hájil tím, že v té době pouze poslouchal instrukce Romana Hanuse. Syn člena představenstva největšího věřitele OP, kterým byla Česká spořitelna, měl tehdy celou „transakci“ vymyslet a realizovat ve spolupráci s Bořivojem Klugem. I v tomto případě soud Milivoje Žáka osvobodil.

Už se navštěvovat nebudou

Zdálo se tedy, že oba vrcholní manažeři ze všeho vyvázli relativně bez úhony. Pokud by se tedy spolu i nadále přátelili, klidně by se mohli vzájemně navštěvovat ve svých plumlovských vilách stojících jen pár metrů od sebe. Tak tomu ovšem není, už před více jak rokem se nemovitost Milivoje Žáka objevila v nabídce realitních kanceláří, její hodnota byla tehdy vyčíslena na 11,8 milionu korun. Důvodem byl rozvod manželů Žákových a následné majetkové vypořádání.

Jak se Večerníku aktuálně podařilo zjistit, dům již byl prodán. Získala jej rodina prostějovského podnikatele obchodujícího s nářadím. A dle našich dalších informací se Milivoj Žák měl přestěhovat do obce Vělopolí nacházející se nedalo Českého Těšína poblíž hranic s Polskem.

 

Začali nový život?

Milivoje Žáka jsme se pokusili kontaktovat, jeho někdejší číslo mobilního telefonu však zůstávalo nedostupné. „V Oděvním podniku jsem byl v nějaké pozici, měl za to odpovídající odměnu a za jeho osud nesl svůj díl odpovědnosti. Nynější zášť ze strany některých lidí beru jako daň za to vše. Je to břímě, které si s sebou zřejmě ponesu až do smrti,” vyjádřil se již dříve Žák.

František Tuhý s médii dlouhodobě nekomunikuje, u soudu se hájil tím, že krachem podniku byl nejvíce zasažen právě on sám… Nyní už je v důchodu a mimo jiné jeho penze patří k nejvyšším v rámci celé České republiky.