Minulý čtvrtek odpoledne proběhlo v obřadní síni prostějovské radnice předání cen nejlepším podnikatelům Prostějova. Ceny byly uděleny ve čtyřech kategoriích, konkrétně Podnikatel Prostějova 2022, Podnikatelský počin roku, Legenda prostějovského podnikání a Srdcař Prostějova.

„Jedná se o pilotní projekt a vůbec první tohoto druhu přímo v Prostějově. Chtěli bychom touto akcí podpořit podnikání v našem městě a založit novou dlouhodobou tradici. Jsem přesvědčen, že v Prostějově je spousta významných firem a soukromých podnikatelů, kteří si zaslouží naši úctu,“ uvedl den předtím na tiskové konferenci Rady statutárního města Prostějova primátor František Jura (ANO 2011). 

Podnikatelem Prostějova roku 2022 se nakonec stala rodinná firma Koutný, která od roku 1995 navázala na dlouholetou tradici oděvnictví v Prostějově. V současnosti je nejen zdejší největší oděvní firmou a stala se symbolem módy pro Českou republiku.

Stejný titul si podle radních zaslouží také rodinná německá firma Mubea s více jak stoletou tradicí a globální působností. Vyvíjí a vyrábí komponenty pro všechny významné světové výrobce automobilů.  V prostějovském regionu patří mezi největší a nejvýznamnější zaměstnavatele. V současné době pracuje v této společnosti téměř 1700 osob.

Za Podnikatelský počin roku bylo oceněno Prostějovské Hokynářství. Za vznikem tohoto obchodu s regionálními produkty stojí jedna velká a podnikavá rodina. Uprostřed všeho dění stojí čtyři sestry. Na závěr slavnostního odpoledne v obřadní síni radnice si tituly Legenda prostějovského podnikání vysloužili hned tři ocenění. Firma Wikov - Prostějovská továrna Wichterle a Kovářík, dále Bratři Wilhelmové (nástupnická firma BW TOPAS) a OPTI Market – potraviny Libuše Snášelová. Jako Srdcař Prostějova byl oceněn Roman Hájek, který se dlouhodobě věnuje cyklistice. V roce 2015 založil firmu Bike Garage  a stal se tak majitelem i mechanikem v jedné osobě.