Na podobné činy hodně lidí pohlíží s obdivem. Matěji Stropnickému a jeho partnerovi poslala někdejší učitelka Gymnázia Jiřího Wolkera v Prostějově celkem 359 000 korun na opravu věže na jejich zámku v Osečanech u Benešova. Ještě před kolaudací se na výsledek přijela podívat.

Zámek v Osečanech má sice za sebou slavnou minulost, v posledních desítkách let však značně zchátral. V roce 2018 jej za 12 milionů korun koupili bývalý předseda Strany zelených Matěj Stropnický a herec Daniel Krejčík. Zhruba před rokem jim na opravu zámecké věže přispěla Naděžda Horáková z Prostějova. Stalo se to v reakci na odvysílaný televizní pořad Výměna manželek, do něhož se Matěj Stropnický a jeho partner Daniel Krejčík přihlásili. Její čin nezůstal bez reakce. O pět dní později připlulo na transparentní účet čtyři sta tisíc korun od dalšího dárce! A tím to neskončilo. Celkově se přidalo bezmála pět set dárců, díky nimž se na obnovu věže, střechy a další stavební práce vybralo přes dva miliony korun. „Někdo poslal stovku, někdo několik tisíc. Tímto bych chtěl všem ještě jednou poděkovat,“ vzkázal Matěj Stropnický.

Paní Naděžda však byla první dárkyní, která svojí velkorysostí dokázala inspirovat ostatní. „Moje maminka po osmašedesátém emigrovala, v USA se znovu vdala a ona i otčím už zemřeli, před pár měsíci mi umřel i manžel a děti nemám. Z toho dědictví, co jsem po mamince získala, jsem se rozhodla přispět na zámek. Chci, aby to byla nějaká jedna konkrétní věc, která po mně zůstane,“ vysvětlila již dříve Matěji Stropnickému, proč se rozhodla peníze věnovat právě jim. Vše se setkalo s pozitivními reakcemi. „Věž je krásná, povedla se. A jméno Naděžda znamená naděje, naděje pro zámek, naděje pro všechny, že to s námi lidmi ještě není tak zlé,“ poznamenala Alena Haasová.

Sama mecenáška se na věž přijela podívat už koncem loňského září, nedlouho před její kolaudací. O měsíc později následovala společenská akce, jejíž součástí byla bohoslužba v zámecké kapli, po níž obnoveným sochám světců u vstupu požehnal biskup Václav Malý.