Člověk by to do ní určitě neřekl. Sedmatřicetiletá Jitka Bauerová na první pohled působí jako normální ženská, kterou trápí snad jen problémy s výraznou nadváhou. Ve skutečnosti má starostí opravdu až nad hlavu. Matka čtyř dětí, které počala se dvěma muži, nemá totiž ve své péči ani jedno z nich. O všechny se za ni stará její maminka. Důvodem je mimo jiné fakt, že kvůli neustálým krádežím skončila ve vězení. Ani 11 odsouzení ji však k rozumu nepřivedlo, a tak musela v úterý 7. června opět před prostějovský soud.

Takto může skončit každý, kdo nebude zodpovědně hospodařit. Jitka Bauerová se kvůli četným exekucím dostala do dluhové pasti, z níž se bude dostávat jen velmi těžce. Rodačka ze Šternberka žije v Olomouci a od ledna pracuje jako recepční v hotelu. Po srážkách na exekuce jí z platu zůstane 11 500 korun. Za nájem olomouckého bytu, v němž žije sama, dá deset tisíc. „Nic levnějšího neseženu,“ tvrdila u soudu matka čtyř dětí.

Děti dotuje stát

Všichni její potomci jsou nyní v péči její matky, která na ně od státu pobírá pěstounský příspěvek. Ten od letošního roku činí 36 000 hrubého. Jitka Bauerová by na ně měla hradit alimenty ve výši 1 700 korun, to se jí však příliš nedaří. Svoji situaci pak řeší krádežemi. V těch není žádným nováčkem. V trestním rejstříku má již 11 záznamů! Před prostějovský soud se dostala kvůli triviální krádeži, kdy si v prodejně se sportovním oblečením v Arkádě nastrkala do tašky několik značkových šatů a pokusila se s nimi zmizet. Průchod bezpečnostním rámem se neobešel bez hlasité signalizace. Když se ji pokusila zadržet jedna z pracovnic, následovala honička, která skončila až u benzinky u Tesca. 

Krade, jak může

Přitom Bauerová již kvůli krádežím dokonce skončila ve vězení, podmíněně propuštěna byla loni v dubnu. O nějaké nápravě se však v jejím případě rozhodně nedalo hovořit. Naopak letos v březnu byla za další krádeže odsouzena k 300 hodinám veřejně prospěšných prací. Ještě než začala s prací, tak už opět kradla. Tentokrát v Prostějově. Co by u jiného bylo kvalifikováno jako přestupek, to v případě Jitky Bauerové skončilo před soudem. „Moje situace nemá řešení. Pokud mě pošlete do vězení, tak to přežiju. Horší pro ty, co zůstanou venku,“ nechala se slyšet ve své závěrečné řeči Bauerová, která tím narážela na své čtyři děti, s nimiž se dle vlastních slov pravidelně stýká. 

Zvládne si trest odpracovat?

Soud se v jejím případě nakonec opět přiklonil k alternativnímu trestu a potrestal ji dalšími 300 hodinami veřejně prospěšných prací. „Obžalovaná se do svých problémů dostala vlastními stylem života. Nicméně ji zachránilo to, že na poslední chvíli nastoupila předchozí trest veřejně prospěšných prací,“ odůvodnila rozsudek soudkyně Adéla Pluskalová. 

Z původního si ovšem dosud odpracovala pouhé čtyři hodiny, celkem by jich nyní měla odsloužit 600... „Pokud v tomto nebude obžalovaná pokračovat, pak bude její trest přeměněn na trest vězení. Za každou hodinu to znamená den ve výkonu trestu,“ uzavřela Pluskalová.

Rozsudek je již pravomocný.