Zlomenina hrudní kosti i žeber, otřes mozku, zhmoždění břicha. S takovými dost vážnými zraněními skončil po napadení Petru Ursachem jeho spolubydlící z ubytovny Za Drahou. Za to rumunský gastarbeiter putoval minulé úterý 21. června před prostějovský soud. Průběh jednání se kvůli jeho vytáčkám zcela zbytečně protáhl. 

Petru Ursache pracuje jako svářeč. Je jedním z celé řady zahraničních gastarbeiterů, bez nichž si už mnohé z prostějovských fabrik nedokáží svůj provoz představit. Přestože v České republice nemá povolení k trvalému pobytu, už u nás zapustil i hlubší kořeny. Jedna z Češek mu dokonce porodila jeho jediné dítě. S potomkem se však stýká sporadicky, neboť se pravidelně a na delší dobu stále vrací do svého rodného Rumunska. „Jakmile vydělám dost peněz, tak jdu za ženou i dítětem na návštěvu. Je to tak zhruba jednou měsíčně, jinak přespávám na ubytovně,“ dal nahlédnout Ursache do podivného způsobu života zahraničního dělníka u nás.

Loni v dubnu došlo na ubytovně v ulici Za Drahou ke krvavé potyčce. Důvod konfliktu byl poměrně nejasný, pravděpodobně v něm svoji roli sehrál alkohol. Jisté je, že jednomu z mužů po převozu do nemocnice zjistili vážná zranění, s nimiž ve špitálu strávil celých pět dnů. Další tři měsíce pak nemohl normálně fungovat. „Zlomilo mě to, skončil jsem bez peněz a prakticky na ulici. Někdo mi navíc ukradl moje věci, což ale těžko budu dokazovat,“ postěžoval si napadený muž, který kvůli ušlému výdělku po obžalovaném požadoval 60 000 korun za tři měsíce pracovní neschopnosti a dalších 20 000 jako bolestné.

Jeho sok jakoukoliv sebereflexi neprojevil. „Podle mě si žádné peníze nezaslouží. Špatně se ke mně choval a vyhrožoval mi. To vše se zhoršilo poté, co se opil. Šel jsem si ven zapálit, a když jsem procházel kolem něj, tak mě chytl za rameno. Druhou ruku měl volnou, netušil jsem, co by mi mohl udělat. Tak jsem ho udeřil hlavou a pak ještě kolenem,“ popsal svoji verzi událostí Petru Ursache, který se tvářil, že vlastně vůbec netuší, proč skončil před soudem. Nabízené uznaní vinny, které by pro něj mohlo znamenat polehčující okolnost, pak hned na začátku odmítl. I proto muselo proběhnout značně dlouhé a podrobné dokazování. „Překvapilo mě, jak byl obžalovaný neuvěřitelně klidný. Jako by se nic nestalo...,“ vypověděl například správce ubytovny o okamžiku, kdy objevil surově zbitého muže ležícího na podlaze a kousek opodál stojícího Rumuna.

Navzdory tomu, že se dokazování protáhlo na celý den, rozsudek dosud nepadl a hlavní líčení muselo být odročeno na srpen.