Prázdné koleje. Tak to bude ode dnešního dne, tedy od pondělí 11. července, až do 15. srpna vypadat na trati mezi Prostějovem a Nezamyslicemi. Omezení se dotkne také rychlíků mezi Olomoucí a Prostějovem. Letošní více jak měsíc trvající výluka navazuje na tu loňskou, která se od konce července protáhla až do závěru letních prázdnin.

Výluka kvůli opravám na frekventované trati Prostějov – Nezamyslice začne v pondělí 11. července a skončí 15. srpna 2022. Dotkne se tedy také cestujících z Bedihoště, Čelčic, Pivína a Doloplaz. Všechny osobní vlaky na trati po celou dobu nahradí autobusy. Další změnou bude to, že rychlíky mezi Olomoucí a Brnem jedoucí normálně přes Prostějov budou jezdit odklonem přes Přerov. V úseku mezi Olomoucí, Vrbátkami a Prostějovem místo nich pojedou náhradní autobusy. Spoje se budou řídit výlukovým jízdním řádem. „Důvodem výluky je údržba a oprava kolejí, oprava mostu a udržení technického stavu trati. Všem cestujícím se velice omlouváme za komplikace způsobené výlukou a děkujeme za pochopení,“ uvedl tiskový mluvčí SŽ Dušan Gavenda.

Takto dlouhou výluku na železnici zažili na jihu regionu už loni. Stalo se tak po dlouhých letech. „Pro naše občany to nepochybně představuje komplikace, nicméně žádné negativní ohlasy jsem zatím nezaznamenal. Myslím, že lidé pochopili, že nezbývá nic jiného než se s tím smířit,“ komentoval situaci starosta Nezamyslic Vlastimil Michlíček, podle něhož je logické, že potřebná rekonstrukce letité trati je naplánována na prázdniny. „Alespoň nedojde k omezení žáků dojíždějících do škol,“ uzavřel Vlastimil Michlíček.