Prostějovští radní se rozhodli vyjít vstříc uprchlíkům z Ukrajiny, kteří ve městě našli dočasný azyl před ruskými okupanty. Konšelé ukrajinským občanům žijícím v Prostějově odpustí pro letošní rok poplatky za odpad a za psy...

„Týká se to občanů ukrajinské národnosti, kteří utekli před ozbrojeným konfliktem ve své zemi a přihlásili se k pobytu v Prostějově,“ nastínil Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora statutárního města Prostějov. „O pomoci Ukrajincům jsme v radě hodně dlouho diskutovali, a ne všichni byli pro odpuštění poplatků, stejně jako jsme dříve zamítli možnost, že by ukrajinští občané měli u nás zdarma městskou hromadnou dopravu. Nakonec jsme se ale shodli na tom, že těmto lidem odpustíme jen poplatky za odpad a za přihlášené psy. Bylo by totiž potom hodně těžké tyto poplatky po Ukrajincích vymáhat, pokud se vrátí během tohoto roku zpět do své vlasti,“ vysvětlil první náměstek Pospíšil.

Jak Večerník zjistil, odpuštění poplatků se aktuálně týká až osmi stovek občanů Ukrajiny. „Chtěl bych ale zdůraznit, že jde pouze o Ukrajince, kteří se přihlásili k pobytu v Prostějově až po začátku války na Ukrajině. Nejde o občany z Ukrajiny, kteří v Prostějově žijí a pracují dlouhodobě,“ upozornil prostějovský primátor František Jura (ANO 2011).