Stavební investice v podobě úprav veřejného prostranství v okolí bývalé základní školy na Husově náměstí v Prostějově byla schválena již vloni na začátku června. Jenže... Původní rozpočet se několikrát navyšoval. I kvůli tomu, že vítěz výběrového řízení na zhotovitele nakonec odstoupil od této veřejné zakázky. A než se vybrala jiná stavební firma, vzrostly ceny za stavební materiál a další položky raketově vzhůru. Nakonec ale zastupitelé dali realizaci v podobně rozsáhlých úprav na Husově náměstí zelenou, přestože jde o bezmála dvakrát vyšší investici, než se předpokládalo na začátku.

Večerník zajímalo, co si pod názvem ´Úprava veřejného prostranství na Husově náměstí v Prostějově´ představovat. „Řešením prostoru okolo budovy bývalé základní školy na Husově náměstí se zabývala již studie zpracovaná Hanou Bělařovou v únoru 2019. Co se stavebních úprav týče, součástí jsou zpevněné plochy, sadové úpravy a také mobiliář. Přímo u budovy by měly vzniknout sedací schody, dále v prostoru dřevěná pergolová konstrukce coby galerie, molo, stojany na kola a odpadkové koše. Záměrem je tedy vytvořit přehledný a uživatelsky příjemný veřejný prostor,“ nastínila Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov) a pokračovala. „V rámci řešení zeleně je proto navržena nová výsadba stromů, které především v letních měsících vytvoří příznivé mikroklima pro pobyt. Součástí úpravy je také řešení problematiky hospodaření s dešťovou vodou s následným využíváním pro závlahu nového trávníku, květinových záhonů, stromů a požadavek na zřízení nového přípojného místa elektrické energie potřebné pro technologii závlahy, osvětlení venkovní galerie a pro konání kulturních akcí jako vystoupení, výstavy, představení a tak dále. Půjde tedy nejen o využití takzvané modro-zelené infrastruktury, ale vznikne zde i kulturní prostor pro studenty střední školy ART ECON, pravděpodobně také pro venkovní divadelní představení pro Divadlo Point,“ popsala Večerníku poměrně detailně náměstkyně primátora pro životní prostředí v Prostějově.

Co stojí za pozoruhodnými změnami cen při této stavební investici města? „Celkový rozpočet na akci podle projektových dokumentací zněl nejdříve na částku 3 824 000 korun. Tato částka byla později aktualizována na základě cen stavebního materiálu na 4 920 620 korun. Na základě výběrového řízení v dubnu 2022 pak nejvýhodnější nabídku podala společnost Jamastav Moravia, která ovšem odstoupila od podepsání smlouvy, tudíž i realizace akce. Rada města Prostějova tak řešila možné uzavření smlouvy o dílo s uchazečem dalším v pořadí. A jak byli na posledním jednání zastupitelstva všichni informováni, získali jsme pro tuto akci novou firmu, ovšem za cenu realizace ve výši 6 141 956 korun. Město pak podalo žádost o dotaci z Národního plánu obnovy Státního fondu životního prostředí České republiky, která je nyní ve fázi hodnocení, a to ve výši 1 200 000 korun,“ sdělila Sokolová.

Zastupitelé tak po více než ročních odkladech schválili v úterý 14. června rozpočtové opatření na tuto stavební investici města ve výši 2 350 000 korun. „Původně na tuto akci byla v rozpočtu města vyčleněna částka 3 800 000, proto jsme zastupitele požádali o zmíněné rozpočtové opatření, aby k úpravám na Husově náměstí mohlo dojít ještě v letošním roce,“ doplnil Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora pro stavební investice v Prostějově.

 

29 graf