Bezdomovci jsou také lidé. Není dobré je všechny šmahem odsuzovat, na druhou stranu si je ani příliš idealizovat. Ačkoliv se jejich životní příběhy liší, společné mají to, že drtivá většina z nich si za své problémy může sama. Obvykle končí na ulici kvůli závislosti na alkoholu a čím dál častěji i drogách. Nelze se divit, že k tomu se jim přidružují další problémy v zaměstnání či rodině. Ačkoliv nebývají nijak výrazně agresivní, k nejrůznějším vloupáním mnozí z nich nemají daleko. To je přesně případ čtyř mužů, kteří se dali dohromady v bezdomoveckém „squatu“ v opuštěných budovách u místního nádraží v Prostějově. Po čase se opět uplynulé úterý a čtvrtek sešli u prostějovského soudu.

 Kvarteto bezdomovců přespávalo v prostředí prostějovského místního nádraží. A to navzdory tomu, že minimálně dva z nich kde bydlet sice měli, ale před zázemím domova dali přednost drogám, konkrétně pak pervitinu.

Přesně to je případ Lukáše Hudečka, který žil se svým rodiči v rodinném domě v Želči. Navzdory tomu se rád toulal, fetoval a přespával, kde se dalo. Letos v únoru byl odsouzen za krádeže i se svojí bývalou partnerkou Michaelou Zelinovou. Po řadě slibů nakonec vyvázl s podmínkou. Tento trest stejně jako nová přítelkyně na něj však výrazně pozitivní vliv neměly, a tak opět skončil u soudu.

Nahradí škodu?

Celá skupina byla obžalována z celkem 13 vloupání, kterých se její členové dopouštěli různě po Prostějově například v ulicích Josefa Lady, Olomoucká či Vrahovická. Největší škodu však způsobili v Držovicích. „Odhaduji to na milion korun. Kromě soustruhu či autogenu mi ukradli třeba i čtyři mopedy. Jednalo se o sběratelské kousky vysoké hodnoty,“ prohlásil u soudu jeden z poškozených, který současně vyjádřil pochybnosti, že od obžalovaných nějaké peníze někdy uvidí. Podobně to viděli i další z okradených, a to navzdory faktu, že způsobené škody rozhodně nebyly zanedbatelné. Například v případě ukradeného a zcela rozebraného auta přesáhly sto tisíc korun.

Nepolepšitelní

Asi jen málokoho z nich utěší skutečnost, že tři ze čtyř zlodějů skončí za mřížemi. I vzhledem k předchozímu odsouzení odcházel s nejvyšším trestem Lukáš Hudeček, jenž dostal nepodmíněné tresty hned dva: první z nich zněl na 28 měsíců a druhý na 24 měsíců. Celkem by tak v base měl strávit něco přes čtyři roky. Něco podobného platilo i pro Petra Mariňáka. Urostlý muž, který by díky své postavě klidně mohl coby pravý „mariňák“ sloužit u námořní pěchoty USA, byl v minulosti odsouzen za krádeže k obecně prospěšným pracím. Na ty se však vykašlal, a tak skončil ve vězení. Nyní mu to soud sečetl, k 10 měsícům dostal dalších 6.

Ve slušně oblečeném Pavlu Jánovi s trvalým bydlištěm ve Smržicích byste recidivistu na první pohled asi nehledali. I on však má za sebou zkušenost nejen s bezdomovci, ale i s vězením.  Z něj byl propuštěn dokonce velmi nedávno, konkrétně loni v listopadu. Nyní by se do něj měl na celkem 22 měsíců vrátit.

Ke krádežím se vrátil po letech

Na svobodě by tak měl zůstat pouze Juraj Krejčí. Původem Slovák sice už má také ledacos odsezeno, naposledy byl však propuštěn v roce 2014. I z tohoto důvodu se mu soud rozhodl dát ještě šanci a jeho 20 měsíců podmíněně odložil. Dalších 40 měsíců však bude muset zvládnout bez krádeží i dalších vylomenin.

Neobyčejně obsáhlý rozsudek, který padl až ve čtvrtek, dosud není pravomocný. Většina ze zúčastněných si totiž ponechala lhůtu pro možnost odvolání.