Škola ve Vřesovicích je sice malá, ale šikovná! A také až nečekaně moderní. V obci byla slavnostně otevřena kompletně zrekonstruovaná orlovna, která je s architektonicky ceněnou budovou školy propojena. Budova, které je již úctyhodných 100 let, tak může po dlouhé době opět sloužit svému původnímu účelu, poskytne prostor ke sportování dětí i dospělých a nabídne také možnost konání kulturních a společenských akcí.

Rekonstrukce orlovny ve Vřesovicích byla zahájena zhruba před rokem. Návrhu se zhostila dvojice osvědčených architektů Jiří Markevič a Jaroslav Sedlák, kteří loni za rekonstrukci vedlejší budovy základní školy ve Vřesovicích získali prestižní Cenu Rudolfa Eitelbergera. Náklady byly vyčísleny na zhruba 10 milionů korun, polovinu poskytla obec Vřesovice, druhou pokryla dotace. „V naší škole klademe na pohyb dětí velký důraz. Spoléhat se pouze na dvě vyučovací hodiny tělesné výchovy týdně nelze. Ještě důležitější než výkony v konkrétních sportovních disciplínách je pro děti přirozený pohyb. I proto se aktivity školní družiny převážně věnují právě běhání, lezení, józe či míčovým hrám. Díky zrekonstruované orlovně tak budeme moci činit i v zimě či za nepříznivého počasí,“ pochvalovala si ředitelka Základní školy a mateřské školy ve Vřesovicích Dagmar Halašová.

Velkou výhodou je, že děti nově ze školy do tělocvičny mohou přejít „suchou nohou“. „Dříve jsme chodili do sokolovny, která ovšem součástí školy není. Sokolům však patří velký dík za zázemí, které naší škole po celou dobu ochotně poskytovali,“ vzkázala Halašová, která zároveň poděkovala vedení obce za to, že našlo odvahu, chuť a sílu se do rekonstrukce orlovny pustit.