Kdo by se v noci nechtěl v klidu vyspat a odpočinout si, že? Mnohé provozovny v Prostějově ale obzvlášť v letních měsících pořádají různé akce, které svojí hlučností dráždí obyvatele v okolí. A to i dlouho po dvaadvacáté hodině, kdy je vyhláškou města stanoven noční klid. Podobně tomu tak bylo v případě oslav pátého výročí otevření zahradní restaurace U Rockyho v Krasicích v těsném sousedství aquaparku.

Majitelé zahradní restaurace uspořádali obrovskou veselici, při které živé kapely vyhrávaly až do půlnoci. To se nelíbilo místním lidem žijícím v okolí. „Prosím o sdělení, kdo a proč povolil hudební produkci a zábavu U Rockyho v sobotu 21. května po dvaadvacáté hodině? Uprostřed obytné zóny nemá snad většina obyvatel nárok na klid? Argument o narozeninách je irelevantní. Mně by na narozeniny povolení nikdo nedal,“ napsal prostějovskému magistrátu Miloš Dadák.

Skutečností je, že bouřlivá akce U Rockyho v Krasicích se táhla do pozdních nočních hodin. Vysvětlení magistrátu ale bylo pragmatické. „Zastupitelstvo města Prostějova na svém zasedání dne 5. dubna tohoto roku schválilo obecně závaznou vyhlášku, kterou se mění Obecně závazná vyhláška statutárního města Prostějova o nočním klidu, kde mezi akce s posunutou dobou nočního klidu, to znamená od 24.00 do 6.00 hodin, přibyla také hudební zábava k výročí otevření zahradní restaurace U Rockyho v Krasicích. Stejně tak došlo k udělení výjimek i jiným provozovatelům v různých lokalitách města. Ministerstvo vnitra ČR ve výjimečných případech připouští, aby zájem na udržení místních tradic a na upevňování mezilidských vazeb převážil nad ochranou nočního klidu. Tyto výjimečné případy, kdy se doba nočního klidu stanoví jako kratší nebo žádná, je třeba vymezit natolik určitě, aby lidé v obci žijící mohli počet a rozložení potenciálně částečně či úplně probdělých nocí v roce předvídat, to je buď konkrétním datem, datovatelným obdobím, či událostmi, jejichž data jsou pro osoby žijící v obci předvídatelná,“ uvedla Anna Kajlíková, referentka mediální komunikace Magistrátu města Prostějova.

Stručněji řečeno, zábava U Rockyho měla zastupitelstvem schválenou výjimku, takže se s tím, občane, smiř...