Vandalských činů v Prostějově přibývá a jejich mnohé pachatele se stále nedaří dopadnout. Škody na městském majetku dosáhly během prvního pololetí už čtvrt milionu korun. V živé paměti máme řádění vandalů na rekonstruovaném pivovarském rybníčku ve Vrahovicích nebo nedávno na náměstí Spojenců, kde zatím neznámí lotři poškodili městskou kašnu. Škody a následné opravy jsou hrazeny z městského rozpočtu. Část uhradí pojišťovna, pokud v jednotlivých případech policie nedopadne pachatele.

Téměř 250 tisíc korun muselo město zaplatit za opravy poničeného městského majetku během prvních šesti měsíců tohoto roku. Kromě zničených odpadkových košů, nádob na tříděný odpad a poškození stromu pozornosti vandalů neunikl ani nově opravený povrch kašny na náměstí Spojenců v Prostějově. „Vždy se zamýšlím nad tím, co je to za lidi, kterým dělá radost ničit to, co není jejich. Peníze, které se následně vynaloží na nutné opravy, by přece mohly posloužit smysluplněji jinde,“ zlobí se první náměstek primátora Jiří Pospíšil.

Jen za poškozenou světelnou signalizaci v Olomoucké ulici při dopravní nehodě, zničené odpadkové koše po oslavách Silvestra, poškozenou nádobu na tříděný odpad v Lužické ulici a poškozený strom za hřbitovem v Brněnské ulici muselo město vydat přes 100 tisíc korun. „Náklady pak vzrostly mnohem víc při poškození nově opraveného povrchu kašny na náměstí Spojenců. Tato škodní událost byla nahlášena k prošetření Policii ČR k dohledání pachatele. Celková oprava vnitřního povrchu kašny si vyžádala přes 147 tisíc korun,“ uzavřel náměstek Pospíšil.