V červnu tohoto roku poklesl celkový počet uchazečů o zaměstnání v Olomouckém kraji na 12 477 osob, počet hlášených volných pracovních míst poklesl na 9 730 a podíl nezaměstnaných osob poklesl na 2,9 procenta. K poklesu nezaměstnanosti tak už došlo pátý měsíc za sebou a Olomoucký kraj se tak dostává na přední místa s nejnižším počtem lidí bez práce. Mezi městy těmto statistikám vévodí prostějovský region, který už dlouhá léta patří k místům s absolutně nejnižší nezaměstnaností.

K 30. červnu 2022 evidoval Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Olomouci, celkem 12 477 uchazečů o zaměstnání. „Jejich počet byl o 312 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je nižší o 2 516 osob. Z tohoto počtu bylo 11 346 dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let. Bylo to o 265 méně než na konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl jejich počet nižší o 2 700. V průběhu měsíce června bylo nově zaevidováno 1 832 osob. Ve srovnání s minulým měsícem to bylo více o 64 osob a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku více o 157 osob. Z evidence během měsíce odešlo celkem 2 144 uchazečů, což bylo o 270 osob méně než v předchozím měsíci a o 757 osob méně než ve stejném měsíci minulého roku. Do zaměstnání z nich ve sledovaném měsíci nastoupilo 1 298 osob, to je o 290 méně než v předchozím měsíci a o 532 méně než ve stejném měsíci minulého roku. Dále 460 uchazečů o zaměstnání bylo umístěno prostřednictvím úřadu práce, což je o 74 více než v předchozím měsíci a o 29 méně než ve stejném období minulého roku. Dále 846 uchazečů bylo vyřazeno bez umístění,“ poskytl tradičně podrobné informace Jaroslav Mikšaník, hlavní analytik trhu práce Úřadu práce ČR, Krajské pobočky v Olomouci. 

Vývoj nezaměstnanosti byl ve všech okresech Olomouckého kraje stejný – nezaměstnanost tam klesla. „Nejvíce se počet nezaměstnaných snížil v okrese Jeseník (o 129 osob), kde zároveň došlo i k největšímu procentuálnímu poklesu nezaměstnanosti, a to o 12 %. Jedná se o vůbec největší procentuální pokles v celé České republice. Co se týká prostějovského regionu, tady bylo na konci června evidováno 1 597 lidí bez práce, z toho pak 963 žen. Na zdejší pobočce Úřadu práce je hlášeno 1 758 volných pracovních míst a podíl nezaměstnaných činí na Prostějovsku pouze 2,1 procenta,“ uvedl dále Jaroslav Mikšaník.

Ke konci měsíce června bylo evidováno na Úřadu práce ČR, Krajské pobočce v Olomouci, 6 732 žen. „Jejich podíl na celkovém počtu uchazečů činil 54 %. V evidenci bylo dále 2 198 osob se zdravotním postižením, což představovalo 18 % z celkového počtu nezaměstnaných. Ke konci června bylo evidováno 522 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých, jejich počet poklesl ve srovnání s předchozím měsícem o 107 osob a ve srovnání se stejným měsícem minulého roku byl nižší o 62 osob. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 4 %. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 4 031 uchazečů o zaměstnání, což je 32 % všech uchazečů vedených v evidenci. Podíl nezaměstnaných osob, to je počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let k obyvatelstvu stejného věku, k 30. červnu meziměsíčně poklesl v Olomouckém kraji na 2,9 %, což je o 0,2 procentního bodu méně než celorepubliková hodnota. Podíl nezaměstnaných osob vyšší než je republiková hodnota vykázaly pouze dva okresy v kraji, a to Přerov a Jeseník. Naopak nejnižší byl zaznamenán v okrese Prostějov,“ dodal další statistické ukazatele Jaroslav Mikšaník.